Vreți să vă dați în judecată vecinul? Se schimbă regulile la instanță!
Articole de la același autor
Instanțele de judecată sunt sufocate, iar procesele au ajuns să dureze ani de zile, în condițiile în care multe dintre dosarele ajunse în fața judecătorilor ar putea fi soluționate într-un timp mult mai scurt, dacă s-ar cere ajutorul unui mediator. Drept pentru care, s-a decis schimbarea legislației.
Când este obligatorie consultarea unui mediator
Potrivit Legii 115/2012, intrată în vigoare în octombrie anul trecut, dar care urmează să fie aplicată de la 1 februarie 2013, în anumite spețe, reclamanții sunt obligați ca înainte să depună sesizarea la instanța de judecată, să se oprească mai întâi la biroul unui mediator.
"Nu există obligația rezolvării disputei pe această cale, ci obligația informării cu privire la această metodă alternativă de soluționare a conflictelor. Legislația impune această obligație în spețele civile, care presupun dispute pe o valoare mai mică de 50.000 de lei, în litigiile de familie (divorț, partaj, exercitarea drepturilor părintești), în toate litigiile civile cu privire la vecinătate (grănițuire, ieșire din indiviziune), litigiile penale în care acțiunea penală se pune în mișcare la plângere prealabilă și se stinge la retragerea plângerii (loviri și alte violențe, vătămare corporală din culpă, viol, violare de domiciliu, furt între soți, furtul la plângerea prealabilă). De asemenea, este cazul litigiilor care țin de Protecția Consumatorilor, pornite de la furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii în mod necorespunzător. La fel se va proceda și în cazul dosarelor de malpraxis", a afirmat mediatorul Simona Tocitu, reprezentantul Centrului de Mediere Constanța.
Obținerea certificatului de informare este gratuită!
De la mediator, părților vor obține un certificat de informare, pe care-l vor prezenta ulterior instanței de judecată. În lipsa acestui act, judecătorii vor respinge dosarele și vor declara cauzele inadmisibile. "Pentru această procedură, este necesar ca ambele părți să se prezinte. Dacă vine doar una dintre părți, mediatorul trimite o invitație celeilalte în maximum 15 zile. În cazul în care cea de-a doua parte nu se prezintă, se întocmește un proces verbal în care se notează absența și imposibilitatea îndeplinirii procedurii. Dacă înainte de demararea procesului nu va fi depus la dosar certificatul de informare sau, ulterior, pe timpul desfășurării, când judecătorul o va cere, acesta va închide dosarul și va declara cauza inadmisibilă", a adăugat mediatorul.
Trebuie subliniat că obținerea certificatului de informare privind medierea este gratuită. "Întreaga procedură de informare, în care mediatorul le prezintă părților în ce constă medierea, care sunt avantajele, este gratuită. Doar dacă una dintre părți nu vine la infor-mare, se plătește contravaloarea invitației. Ulterior, dacă părțile vor alege medierea drept calea de soluționare a conflictului, se stabilește costul în funcție de obiectul cauzei și timpul necesar împăcării", a mai spus Simona Tocitu.
"Prețurile și le stabilește fiecare mediator în parte, nu avem onorarii minimale sau maximale. Nu pot să spun un onorariu estimativ, pentru că fiecare le fixează, dar cu siguranță este mult mai ieftin decât în instanță, fiindcă părțile nu au nevoie de experți, de timp îndelungat în care să cheltuiască pe taxe de timbru sau alte taxe. Este mai avantajos financiar și nu numai", a mai explicat mediatorul.
Ce facem cu acordul de mediere?
De asemenea, nu este o regulă ca după participarea la ședințele de mediere să se ajungă la o înțelegere. Sunt persoane care după o primă ședință au căzut de comun acord și conflictul s-a stins, dar au fost și situații când, în ciuda medierii, s-a ajuns tot la proces.
Dar, în situațiile în care se ajunge la împăcare, cele două părți semnează un acord de mediere. "Dacă există un dosar pe rol, acest acord se depune la dosarul cauzei și se dă o hotărâre prin care instanța ia act de înțelegerea părților. Dacă nu există un dosar penal, cei implicați fie păstrează acordul și-l respectă ca doi oameni de bună credință, fie se adresează instanței, pentru a obține o hotărâre care să stipuleze cele prevăzute în acord. Sau, varianta cea mai uzitată, se adresează notarului pentru autentificarea lui", a precizat mediatorul.
Căutați un mediator?
Constănțenii care se regăsesc într-una dintre litigiile enumerate mai sus și vor să scape de ani lungi de procese, se pot adresa unui mediator pe care-l vor găsi fie în tabloul mediatorilor, afișat la Judecătoria Constanța, fie în lista făcută publică pe pagina web a Consiliului de Mediere, www.cmediere.ro.
Comentează știrea
Orice persoana care are studii superioare si vechime 3 ani in munca, chiar daca a fost coafeza, ospatar sau agronom cu 4.000 de lei ajunge MEDIATOR.....cum naiba vor solutiona astia conflictele aparute in materia dreptului civil sau penal.....cand habar n-au de aceste ramuri ale dreptului!!!!
D-le administrator al S.C. X S.R.L. va rog frumos sa achitati factura emisa de catre......societatea......va rog sa va intelegeti, sa colaborati in continuare ca altfel veti plati mult mai mult, penalitati, cheltuieli de judecata etc....:))))
ala (aia) nu vine la mediator, dar eu platesc? Iar daca vine, nu plateste nimeni nimic? Nu pute chestia asta? poti sa-ti sicanezi vecinul la infinit, asa... daca nu are bani pentru mediator... ce sa mai vorbim de judecata, avocat, tralala... Oare pe cine favorizeaza prevederile astea? Legea nu trebuie sa fie neutra? Sau sa apere victima?
Este posibil.Daca Becali va fi parintele Constitutiei,daca o functionara de la un ghiseu al primariei apreciaza din ochi cati pereti de rezistenta are o constructie,daca un inginer textilist elibereaza certificate energetice prin metoda "copy-paste",daca un primar nu are nevoie de arhitecti,de ce un inginer constructor sa nu se ocupe de mediere prin algoritmul "ba,pe-a matii!". Intr-o zi m-am apropiat prea mult de o catea care avea pui. Mamica puilor a sarit sa ma muste.Un alt caine maidanez care ma cunostea a sarit sa ma apere de cateaua furioasa. Asta inseamna ca maidanezul salvator a facut o mediere prin metoda "manca-ti-as !".Intr-un final,si eu dar si cateaua furioasa am plecat multumiti ,fiecare la casa lui.
Ehh.....inafara de coafeze si ospatari sunt si o gramada de absolventi de stiinte juridice care sunt PRAF si care nici magistrati nu sunt, nici avocati, nici notari, nici executori.......si atunci ce sa faca si ei ....mediere....habar n-au pe ce lume traiesc dar se vor da mari mediatori!
asta cu medierea e facuta pentru machedonii care au facut facultatea pe spaga si asteapta de ani buni ca spaga au dat-o sa gasesca si ei un loc caldut ca de au diploma dar cum mintea nu ii prea duce infiinteaza papu un birou de mediere angajeaza doi trei destepti care stiu cu ce se mananca si copilul lui doar semneaza ca asa se poarta si pe la notari de exemplu