"Wildcard" pentru infractori. Evazioniștii ar putea scăpa de închisoare dacă vor achita prejudiciul

794

Articole de la același autor

Parlamentarii lucrează intens pentru a face modificări în domeniul justiției. Astfel, mai mulți deputați PSD au inițiat, la sfârșitul anului trecut, un proiect de lege prin care evazioniștii pot scăpa de urmărirea penală sau închisoare dacă acoperă prejudiciul și anumite sume suplimentare. Proiectul de act normativ pentru modificarea și completarea articolului 10 din Legea nr. 241/2005, a fost adoptat la Senat.

Proiectul a fost depus la finalul anului 2017 și a fost adoptat în urmă cu câteva zile, urmând să ajungă la dezbateri, la Camera Deputaților. În expunerea de motive, parlamentarii spun că cel mai important în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală este recuperarea prejudiciului suferit de stat. De asemenea, inițiatorii au avut în vedere și starea sistemului judiciar românesc în ceea ce privește condițiile de detenție și gradul de aglomerare cât și numeroasele cauze în care România a fost condamnată la instanțele internaționale pentru aceste condiții.

"Trebuie avut în vedere că scopul pedepselor este prevenția, reeducarea dar și recuperarea prejudiciilor și nu menținerea unei persoane în detenție, fapt ce atrage și mai multe cheltuieli din partea statului. Dacă inculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câștigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral, într-un timp relativ scurt și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului. Astfel, se vor evita situațiile actuale în care statul nu recuperează prejudiciul ori îl recuperează foarte greu și într-un timp îndelungat", se arată în expunerea de motive semnată de deputatul Cătălin Marian Rădulescu, zis și "deputatul mitralieră".

Același deputat a fost condamnat definitiv, la sfârșitul anului 2016, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Deputatul "mitralieră" a mai propus și un proiect de lege pentru desființarea radarelor, acesta având nu mai puțin de 40 de abateri rutiere.

Revenind la modificarea articolului 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, deputații PSD propun modificarea alineatului (1), care să aibă următorul cuprins: "în cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 și 9, dacă, în cursul urmăririi penale, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, se va dispune, o singură dată, renunțarea la urmărirea penală".

Totodată, proiectul prevede introducerea a trei noi alineate. Ultimul dintre ele stipulează clar că, dacă în cursul judecății până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul va acoperi, în termen de 3 ani, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța va dispune, o singură dată, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În situația în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6013 secunde