Marea scriitoare Ileana Vulpescu, la Colegiul "Mircea":

"Dacă profesorul nu poate lăsa corijenți, aia nu e școală!"

183725
19

Articole de la același autor

În week-end-ul pe care tocmai l-am încheiat, Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", care anul acesta aniversează 120 de ani de la înființare, a fost gazda unui eveniment de spirit care va rămâne în istoria acestei instituții, la inițiativa elevului de-a XII-a Ștefan Paraschiv.

S-au aflat la același prezidiu, în sala Coriolan, trei mari personalități ale timpurilor noastre, fie că sunt sau nu unii de acord: scriitoarea și traducătoarea Ileana Vulpescu, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu și prof. dr. Vasile Nicoară.

"Școala nu este un maidan în care vii dacă-ți place!"

După ce, într-o primă parte, le-a vorbit elevilor prezenți în sală despre vremea când era elevă și când uniforma era sfântă, Ileana Vulpescu a oferit apoi o lucidă imagine a ceea ce înseamnă educația în anul de grație 2016.

"Mie, personal, nu-mi place cum este tratat învățământul. Nu îmi place cum este tratat corpul didactic în zilele noastre. Pe vremea mea, era foarte mare lucru să fii profesor și regret disciplina de-atunci. Fără un program și o disciplină, nu se poate face nimic pe lumea asta. Este de regretat, în zilele noastre, că nu se fac planuri de perspectivă. Cineva care a găsit precedentul a creat un etaj, nu i se pare firesc să-l ridice pe al doilea, ci să-l dărâme pe primul. De aceea, copii, vă spun: învățați, pentru că ceea ce veți învăța nu se poate expropria și nici să ajungă la DNA. Respectați-vă dascălii, pentru că este o meserie foarte, foarte grea. Dacă aș fi cineva, eu aș propune ca la anumite facultăți care formează viitori profesioniști, să se dea un test psihologic. Dacă nu iubești oamenii și nu ai răbdare să-i înveți și pe cei care nu înțeleg de la început, nu ai șansa să fii un profesor bun. Poți să fii tobă de carte, dar important e cum reușești să transmiți celorlalți. Există persoane enciclopedice care nu sunt buni pedagogici.

Trebuie să se accepte o disciplină obligatorie într-o școală, pentru că școala nu este un maidan în care vii dacă-ți place, doar ca să mai pierzi și tu vremea. Școala este făcută să te învețe să trăiești și să-ți câștigi o pâine. Diferența între profesori poate fi foarte mare. Și profesorul trebuie să știe să-ți câștige încrederea și prețuirea. Cei mai buni profesori sunt cei mai aspri, nu sunt indulgenți deloc. Defectul pe care-l prezintă școala astăzi pornește de la ideea din vremea comunismului: să nu lași cori-enți și repetenți. Păi și atunci ce selecție face școala? Profesorul trebuie să fie un judecător drept. Nu pe simpatii sau antipatii se pun notele, ci pe cunoștințe. Or, dacă profesorul nu te poate lăsa nici corijent, nici repetent, aia nu mai este școală. Eu am niște principii demodate, dar sănătoase. Pentru că nu tot ceea ce e nou e și bun! Dacă tot veniți la școală, învățați, nu pierdeți timpul. Cu timpul acesta nu vă veți mai întâlni", sunt doar câteva din gândurile transmise de marea scriitoare.

"Am fost un profesor rebel!"

Între septembrie 1984 și iunie 1990, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu s-a aflat la catedra de istorie a acestui liceu și pe care a declarat-o una dintre marile sale experiențe pozitive din viață. "Experiența raporturilor dintre profesor și elev este una care îi implică pe cei doi factori. În primul rând - buna cuviință a elevului, a copilului care are părinți și care uneori în școală își găsește a doua categorie de părinți. Și a doua - iubirea profesorului pentru copii. Fără iubire nu există nimic pozitiv. Ieșeau elevii mei de la clasă și îi auzeam «Piedone e șucărit, azi ne-a zis tovarăși»… În acest liceu, în anii 1984, ’85, ’86… N-am iubit niciodată profesorul super-exigent! Copilul poate să aibă nenumăratele lui probleme și m-am întâlnit cu ele… Fără iubire din partea cadrelor didactice, dar și puțină milă din partea anumitor elevi nu pot exista raporturi omenești, pentru că de omenie ducem lipsă. Nu mă dau ca exemplu, pentru că am fost un profesor rebel. Dar fără iubire, fără înțelegere, fără autoexigență nu te poți numi profesor!", a conchis în tonul său baritonal universitarul.

Dascăli din licee tehnologice nereușite…

Nu întâmplător director al celei mai galonate instituții din județ, prof. Vasile Nicoară a ținut să mărturisească: "Sunt un optimist și cunosc și cum se poate redresa învățământul românesc. Soluția este aici, în sală, dar ea încă nu este pregătită. Învățământul românesc se va redresa atunci când o bună parte din elevii acestui liceu vor spune «eu vreau să mă fac profesor». Din păcate, cei care merg spre meseria de dascăl astăzi sunt de pe la licee tehnologice nereușite. Și atunci diferența culturală, diferența de pregătire este enormă".

v v v

În final, celebra scriitoare le-a adresat un ultim gând elevilor. "Vă urez să fiți mulțumiți de voi înșivă, să vă feriți de remușcări care sunt la fel de rele ca și boala. Să fiți de acord cu voi înșivă, să vă găsiți un loc în lume unde să fiți mulțumiți și în primul rând să fiți sănătoși, curajoși și să aspirați la ceva mai bun decât în ziua de astăzi". 

Comentează știrea

19 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
COICIU
28 mai 2016
MESJ

HAI SICTIR!

Răspuns la: Mincinosii , hahalere comuniste !!!
Adăugat de : Palaz, 23 mai 2016
Profesorii trebuiesc să se facă înteleși de elevi când predau la ore , nu să lucreze numai cu cei buni iar cu ceilalți nu , iar faptul că o...
AC
18 iunie 2016
Daca profesorul nu poate lasa corigenti, aia nu e scoala---> o prostie

" Fiecare elev poate invata, dar nu toti in acelasi timp si nici in acelasi mod"- George Evans Abordarea, maniera, metodele de predare aplicate in Romania sunt inca de Ev Mediu. Trebuie primenite care a generatii de profesori pana vom intelege ce inseamna invatamant centrat pe elev.

VASILE
27 iunie 2016
AFARA CU CADRELE PENSIONARE

EU VA PROPUN CA ACELE CADRE PENSIONATE , AIA DE LA 70 DE ANI IN SUS CARE SE CRED MARI INTELIGENTI SA SI MAI FACA UN CONTROL MEDICAL, DIN CAUZA LOR E SISTEMUL VARZA, FARA INOVATIE, FARA REZULTATE PERFOMANTE STAU PE POSTURI CU ANII SI ATUNCI CAND SE SCOT POSTURILE TABARA CA NISTE LEI PE PRADA. , ATI FACUT CE ATI FACUT LASATI TINERII SA INTRE IN SISTEM VOI ATI FACUT PE TIMPU LU CEAUSESCU MULTE ODE SI ATI PUPAT REGIMUL IN FUND PUNE-TI MANA SI TRAITI-VA BATRANETEA LINISTITA IN PARC CU NEPOTII DECAT LA CATERDRA UNDE MAI AVETI UN PIC SI VA CANTA POPA VESNICA POMENIRE.

ioana
27 iunie 2016
ion

Daca citesti presa, o sa vezi decizia cnasas, cum ca nu. Vorbesti din auzite...mai citeste!

Răspuns la: dumitrascu
Adăugat de : ion, 23 mai 2016
Nu a fost rebel. Doar securist turnatori cu acte.
Un profesor
14 iulie 2016
Despre profesori

Faptul ca nu au ce cauta la catedra unii profesori este argumentat de nenumarate situatii in care elevii intra in liceu cu medii de peste 9 si ajung sa termine clasa cu note de 5.Este adevarat ca nivelul evaluarii nationale ste relativ scazut, dar totusi, daca ai reusit sa-l faci pe elev dezinteresat de materia ta, ar trebui sa-ti spuna ca esti omul nepotrivit in acel loc.

Răspuns la: TOT DESPRE SCOALA
Adăugat de : MIHAI, 24 mai 2016
Supun lecturii citate din opera altui autor roman , caruia , la fel ,nu-i voi da numele . Citez : - " Cand reformezi invatamantul unui popor...
ioana
1 martie 2017
gresesti

existe documente oficiale publicate de CNSAS care neagă afirmația ta! Ești în urmă cu informarea!

Răspuns la: dumitrascu
Adăugat de : ion, 23 mai 2016
Nu a fost rebel. Doar securist turnatori cu acte.
Leica Valerica
25 mai 2017
?????????

Foarte frumos articolul si multe comentarii care prezinta adevaruri dureroase. Vreau in continuare sa cred ca dreptatea si lucrurile frumoase vor avea puterea sa reziste peste toate in timp si peste politicul care ne conduce. Urmariti ce se intampla la pretransfer si alte concursuri .....

Adina
26 mai 2017
pt. nume de cod ion

Cred că știi pt. că ai fost in sistem, nu?

Răspuns la: dumitrascu
Adăugat de : ion, 23 mai 2016
Nu a fost rebel. Doar securist turnatori cu acte.
eu
31 mai 2017
scoala

Daca profii din Romania ar fi fost varza,Romania nu ar fi avut niciodata elevi olimpici la diferite olimpiade internaionale,si nu ar fi avut oameni de stiinta sau savanti.Reesind din gradele de comparatii a tot ce putem noi compara,e normal ca scoala sa fie si laudata,si criticata.Totusi ideea ,ca un elev are si obligatiunea de a invata,nu trebuie lichidata,dar dimpotriva incurajata si promovata.De ce aici,in aceste comentarii,nimeni din cei ce comenteaza,fie in calitate de parinte,fie in calitate de profesionist din alt domeniu,nu vine cu exemple,cu carti scrise de el personal,in care sa arate altora, cum i-a reusit lui personal, sa-si educe propriii lui copii in deplina armonie cu cartea,cu invatatura s.a.?????

19 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3812 secunde