Uniunea Cineaștilor a premiat producțiile românești de referință pentru anul 2009

1375
Uniunea Cineaștilor a premiat producțiile românești de referință pentru anul 2009 - 710c4bc13d50ebdc72c005ec9a78ef9a.jpg
Pelicula "Polițist, adjectiv", regizată de Corneliu Porumboiu, a primit, luni, premiul pentru lungmetraj din partea Uniunii Cineaștilor din România, instituție care i-a mai distins pe regizorul Sergiu Nicolaescu, cu Premiul Academic, și pe regretatul Gheorghe Dinică, cu o distincție In memoriam.
Filmul lui Radu Gabrea "Călătoria lui Gruber" a fost distins cu premiile pentru coloana sonoră și pentru scenografie, iar "Cealaltă Irina", pelicula de debut a lui Andrei Gruzsniczki, a primit un premiu special al juriului. Premiul pentru interpretare masculină i-a revenit actorului Andi Vasluianu pentru rolul din "Cealaltă Irina", în timp ce distincția pentru interpretare feminină a fost acordată actriței Hilda Peter pentru rolul din "Katalin Varga" de Peter Strikland.
Pelicula colectivă "Amintiri din Epoca de Aur" a fost premiată pentru cel mai bun scenariu, iar Radu Mihăileanu a fost distins pentru regia filmului "Concertul", recent recompensat cu două premii Cesar.
Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost distins de UCIN cu Premiul Academic, distincție specială acordată în premieră de Uniune, pentru cultură cinematografică. Regretatul Gheorghe Dinică a fost recompensat cu un premiu In memoriam, pentru ultimul său rol, cel din pelicula "Week-end cu mama".
La categoria documentar, câștigătoare ex-aequo au fost desemnate producțiile "Filmul fratelui meu din exil", o cronică a epocii staliniste din România bazată pe scrisorile Monseniorului Vladimir Ghika și "Faust - drumul clipei", realizat de Laurențiu Damian.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3914 secunde