Administrația constănțeană, împotriva normelor de urbanism

478
Modificările din prevederile legale din domeniul urbanismului au generat nemulțumiri mari în rândul administrațiilor locale. Cel mai vehement s-a manifestat, cum era de așteptat, administrația constănțeană. La una dintre ultimele ședințe de consiliu local, primarul Radu Mazăre a catalogat OUG nr. 27/2008 drept una "tâmpită", acuzând blocarea dezvoltării municipiului de la malul mării.
Atacul vehement la adresa normelor de urbanism a fost reluat ieri, odată cu participarea primarului tomitan la o dezbatere publică organizată la București, de către Comisia de administrație din cadrul Camerei Deputaților. Dezbaterea a vizat OUG nr. 27/2008 și OUG nr. 114/2007.
Potrivit NewsIn, președintele comisiei, Sulfina Barbu, a declarat la finalul dezbaterii că cei interesați mai au la dispoziție maximum două săptămâni pentru a depune amendamente pentru cele două hotărâri.
La dezbaterea publică de ieri au luat parte atât reprezentanți ai ONG-urilor, dar și ai administrațiilor locale, guvernamentale și ai comunității arhitecților din România.
Radu Mazăre a fost din nou cel mai nemulțumit de noile norme.
El și-a motivat opinia, spunând că nu poate transforma spațiile din jurul blocurilor, "unde își parchează cetățenii mașinile(...) pe pământ, când plouă pe nămol", în parcări corespunzătoare, din cauza OUG 114 care prevede că nu se pot modifica destinațiile spațiilor verzi. De asemenea, el a mai arătat că, în conformitate cu această ordonanță, primăria nu poate adăuga benzi la o șosea, pentru reducerea aglomerației în trafic.
Totodată, primarul Constanței a mai spus că ordonanța care modifică legislația privind amenajarea teritoriului și urbanismul "blochează în totalitate investițiile" și "ridică birocrația la extrem". "Dacă aceste ordonanțe vor fi adoptate în starea actuală și în forma în care sunt, investițiile și dezvoltarea societății românești va fi grav perturbată", a afirmat Mazăre.
Mazăre s-a plâns că legea prevede că, pentru o construcție mai mare de P+10, primăria este nevoită să modifice Planul Urbanistic General (PUG).
Arhitectul șef al municipiului București, Gheorghe Pătrașcu, a spus că este posibil ca OUG 27 să aibă parte de o "confuzie de interpretare", dar că, în opinia sa, ordonanța "asigură un echilibru între dorința de a dezvolta și a proteja". Totodată, acesta i-a răspuns lui Mazăre în privința problemei sale de a construi un bloc de locunințe de P+10. "Nu a spus nimeni că nu se pot construi blocuri de P+10 sau P+30, fără nicio problemă dacă există terenul adecvat. Dacă e o parcelă de 500 de metri pătrați pe care se poate construi o locuință individuală, sigur că e mai greu să construiești un P+30", a afirmat Pătrașcu.
Reprezentanții ONG-urilor au susținut cele două ordonanțe, atrăgând în special atenția asupra efectelor benefice asupra organismului uman a celor 26 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor asigurați de ordonanța 114/2007, dar și a efectelor negative cauzate de construcțiile înalte în zonele de case, lucru reglementat de ordonanța 27/2008.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0406 secunde