Administraţia locală a alocat bani pentru reparații capitale la Casa Căsătoriilor din Constanța

1346
Clădirea de pe strada Mihai Eminescu, numărul 20, unde își unesc destinele constănțenii urmează să fie reabilitată. Primăria Constanța a alocat peste 380.000 de lei, fără TVA, pentru reparațiile necesare Casei Căsătoriilor. Trei firme și-au manifestat interesul să realizeze lucrarea, administrația publică locală analizând dosarele depuse de acestea, în prezent.

Casa Căsătoriilor, clădirea în care își unesc destinele constănțenii a văzut zile mai bune. De prea mulți ani nu a fost reabilitată, iar urmările sunt vizibile. Arată îmbătrânită, cu pereții scorojiți și murdari; iar la interior situația este mult mai dezastroasă: o bună parte dintre toalete sunt defecte, țevile sunt ruginite, faianța a căzut de pe pereți. Cu greu mai reușesc angajații de la Starea Civilă să salveze aparențele, împodobind sala de ceremonii, astfel încât tinerii însurăței să rămână cu amintiri plăcute. Totul arată îmbătrânit și dezolant, fiind nevoie de reparații urgente.



Primăria Constanța a lansat, la sfârșitul lunii iulie, un anunț de achiziție a lucrărilor de reparații curente și igienizare a imobilului. Valoarea lucrărilor se ridică la peste 380.000 de lei, fără TVA, iar firmele interesate au putut să depună ofertele până pe 2 august. Reprezentanții primăriei au precizat pentru „Cuget Liber” că trei operatori economici au depus oferte, în prezent fiind analizate dosarele, urmând ca în cel mai scurt timp să fie luată o decizie.

Firma câștigătoare va avea la dispoziția 65 de zile calendaristice, de la semnarea contractului de execuție, pentru realizarea lucrărilor. Concret, este vorba despre reparații la acoperiș, la terasa circulabilă, dar și la sala de așteptare, anticameră, la grupurile sanitare și la sala de oficiere.

Astfel, vor fi realizate reparații ale zonelor cu degradări minore și majore, vor fi vopsite ușile, vor fi înlocuite clanțele și șildurile la ușile de lemn, va fi dat cu var lavabil; în toalete vor fi demontate grupurile sanitare, vor fi refăcute instalații sanitare și înlocuite țevile deteriorate și caloriferele, vor fi instalate lavoare ceramice, alte uși și dozatoare de săpun și hârtie. Reparațiile realizate trebuie să aibă o garanție de minimum 24 de luni. Criterilul de atribuire al contractului va fi prețul cel mai mic.



Construită de maiștri militari, disputată în instanță timp de decenii

Imobilul în care se află în prezent Casa Căsătoriilor din municipiul Constanța a fost construit între anii 1936 – 1942. Terenul în suprafață de 450 mp a fost achiziționat de Cercul Maiștrilor Militari de Divizia de Mare, cu 220.000 de lei, de la omul de afaceri constănțean Gheorghe Moralli, în scopul ridicării unui sediu propriu organizației. Lucrările au început în aprilie 1936, proiectant fiind arhitectul constănțean Căpușneanu, iar constructor, firma „Perla Mării”. În 1942, lucrarea a fost finalizată, iar clădirea predată „la roșu” beneficiarului, cu acoperiș de țiglă și finisaje la interior. Maiștrii militari nu s-au bucurat prea mult timp de acest sediu, căci în 1948, după interzicerea oricărei forme de asociere socio-profesionale, sediul a fost evacuat, iar imobilul a trecut în proprietatea domeniului public. Ulterior, a avut mai multe destinații: 1948 – 1956, depozit de materiale și echipamente pentru Marina Militară, 1956 – 1973, Casa Pionierilor, 1973 – 1986, Casa Corpului Didactic, 1986 – 1988, în reparații, iar din 1988 până în prezent, Casa Căsătoriilor.



Încă din 1996, Liga Maiștrilor Militari de Marină a deschis o acțiune în instanță pentru a recupera sediul, ca urmașă a Cercului Maiștrilor Militari de Divizia de Mare, care l-a construit. Peste două decenii, liga s-a „războit” cu Primăria Constanța pentru a obține clădirea, dar fără succes. Doleanța maiștrilor militari a ajuns și în atenția Curții Europene a Drepturilor Omului, dar nici la această instanță nu au avut sorți de izbândă, în toamna lui 2020 fiindu-le respinsă solicitarea de retrocedare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4932 secunde