Avocatul Poporului va contesta la Curtea Constituțională legea care îl împiedică pe Liviu Dragnea să fie premier

337
1
Avocatul Poporului va contesta la Curtea Constituțională legea care îl împiedică pe Liviu Dragnea să fie premier - victorciorbea-1483549436.jpg
Victor Ciorbea a declarat, miercuri, la Parlament, că va trimite joi la Curtea Constituțională o sesizare în privința Legii 90/2001, cea care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care NU au suferit condamnări penale și NU se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Această lege a fost invocată de președintele Klaus Iohannis în campania electorală și este cea care l-a făcut pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să renunțe la a fi el însuși propunerea PSD de premier.

"Nu vreau ca vreun mandat pe care l-aș fi putut începe eu să fie prin forțarea unei condamnări nedrepte și a unei legi profund neconstituționale, care nu mi-au dat posibilitatea să cer această funcție pentru mine. Deocamdată", declara Liviu Dragnea, la 21 decembrie, în momentul în care a fost la Palatul Cotroceni pentru a prezenta prima propunere de premier a PSD, în persoana lui Sevil Shhaideh.

Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Întrebat, miercuri, dacă va contesta legea 90/2001, Victor Ciorbea a spus: "De mâine încolo vorbim, dragilor", scrie News.ro.

Chestionat în continuare dacă sunt argumente să sesizeze CCR, Avocatul Poporului a răspuns: "O să vedeți că sunt argumente beton în sensul soluției pe care o voi da mâine. V-am promis că după învestire. O să vedeți câte texte din Constituție, din diverse Convenții internaționale sunt încălcate, în opinia noastră".

Fiind întrebat dacă joi trimite sesizare la CCR, el a răspuns: "Da".

Chestionat dacă legea 90/2001 încalcă convențiile internaționale despre care vorbește, Victor Ciorbea a răspuns afirmativ.

La întrebarea dacă contestă această lege, Avocatul Poporului și-a nuanțat răspunsul: "Nu știu dragă, nu se știe. Vom vedea mâine. Mâine după ce înregistrez la Curte, că e normal să ajungă la Curte mai întâi. O să primiți foarte frumos, cu explicații, am făcut o sinteză de cinci pagini din 15, 17. Deci aveți timp să extrageți, să dați tot ce este mai bun. E în temeiul acestei autosesizări despre care v-am anunțat".

În 19 decembrie, Avocatul Poporului a anunțat că decizia cu privire la constituționalitatea sau neconstituționalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001, care prevede că nu pot fi membri ai Guvernului persoanele care au fost condamnate, va fi luată după învestirea viitorului Guvern.

Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Comentează știrea

Doru
4 ianuarie 2017
Ciudat personaj !

Ciorbea asta si-a desavarsit opera ingropand PNT-CD-ul . Mai inainte de aceasta realizare , a dus in derizoriu ideea de reforma , ideea de lupta impotriva coruptiei , ideea de respect pentru trecut , ideea de logica in filosofia guvernarii ... Acum , in lipsa de alte ocupatii mai banoase , lucreaza pentru cei care l-au pus in functia aia nemeritata , pentru ca , nu-i asa , politica inseamna sa faci bani , iar institutiile inutile , precum cea de ,,avocat al poporului'' , nu inseamna nimic , daca nu foloseste puterii ... Mare ratat , acest personaj !

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0952 secunde