Băsescu: "Nu am știut că mi s-a dat un nume conspirativ"

355
Băsescu:
Traian Băsescu a fost prezent la Curtea de Apel București unde s-a judecat procesul în care CNSAS a solicitat instanței stabilirea calității de colaborator al Securității în cazul său. Instanța se va pronunța pe 20 septembrie. Fostul președinte Băsescu a precizat, în instanță, că nu a știut că i s-a dat un nume conspirativ și că nu a știut că Contrainformațiile Militare sunt Securitatea.


Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, joi, la Curtea de Apel București, că niciun student de la Institutul de Marină nu se ducea la ofițerul de contrainformații, ci era chemat.


Traian Băsescu a fost prezent la CAB unde s-a judecat procesul în care CNSAS a solicitat instanței stabilirea calității de colaborator al Securității în cazul său. Instanța se va pronunța pe 20 septembrie.


"Mă obliga legea să-i răspund. (...) În ceea ce privește sancțiunile, când ești elev militar poți fi exmatriculat", a spus Băsescu, menționând că a dat două note colonelului de contrainformații Tudor.


Acesta a subliniat că nu putea să-și asume riscul să se ia din nou măsuri împotriva sa, mai ales că mai avea un an și termina Institutul. "Mă întreba de lucruri petrecute cu un an - doi înainte. (...) Ofițerul de contrainformații știa ceva. (...) Eu aveam o greutate legată de un incident și un coleg", a afirmat fostul șef al statului, care a amintit că din cauza faptului că nu a raportat lipsa unor colegi din unitate a fost băgat în arest șapte zile.


Băsescu a precizat, în instanță, că nu a știut că i s-a dat un nume conspirativ. "Nu am știut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus și un nume conspirativ. (...) Nu am știut că Contrainformațiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naționale", s-a apărat el.


El a precizat că studenții de la Secția civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicția de a lua legătura cu cetățeni străini, de a avea relații cu aceștia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenți, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia. "Navele românești operau în toate porturile lumii și la Secția comercială studenții erau familiarizați și pregătiți pentru contacte cu străini. (...) Niciodată nu am considerat că acele relații ale noastre cu studenții cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea", a menționat Băsescu.


La rândul său, avocata lui Traian Băsescu a subliniat că la momentul la care el a făcut acele note avea calitatea de militar și se supunea rigorilor impuse de acest statut.


Reprezentantul CNSAS a declarat că se impune constatarea calității de colaborator al Securității în cazul lui Băsescu. Potrivit acestuia, Băsescu declară că era obligat de regulamentul militar să dea informații, însă din 196 de studenți ai Institutului nouă au avut calitatea de colaborator.


Judecătorul a stabilit că se va pronunța în acest caz pe 20 septembrie și a respins cererile de intervenție în dosar formulate de mai mulți cetățeni. Unul dintre aceștia a reclamat faptul că "a fost jefuit" de Băsescu de terenul din Știrbei Vodă, precum și de pământuri de la Nana, Bărăgan, Călărași.


Pe 28 mai, Curtea de Apel București a înregistrat dosarul în care CNSAS solicită instanței stabilirea calității de colaborator al Securității pentru Traian Băsescu.


Fostul președinte a primit până acum de la CNSAS, începând de la începutul anilor 2000, cinci adeverințe de necolaborare cu Securitatea.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6522 secunde