Băsescu vrea referendum pentru un Parlament unicameral cu 300 de aleși

1057
Președintele Traian Băsescu propune organizarea unui referendum pentru a consulta populația în legătură cu reducerea Parlamentului la o singură cameră, care să aibă maximum 300 de parlamentari. Șeful statului a propus ca dată de organizare ziua de 22 noiembrie, data alegerilor prezidențiale.
"Avizul este necesar în vederea organizării unui referendum național prin care să consultăm poporul, poporul suveran, așa cum este descris de Constituție, cu privire la două aspecte. Primul este reducerea la un Parlament unicameral, iar al doilea aspect reducerea numărului de parlamentari la maximum 300, România având în momentul de față un Parlament cu 471 de parlamentari", a anunțat președintele Traian Băsescu. Avizul Parlamentului pentru referendum este consultativ.
Șeful statului susține că organizarea unui referendum este singura soluție pe care o putea adopta pentru a-și ține promisiunile de la începutul mandatului, care vizau modernizarea statului, având în vedere că nu a găsit înțelegere la clasa politică pentru revizuirea Constituției.
În opinia șefului statului, un Parlament unicameral cu un număr mai mic de parlamentari ar răspunde nevoilor României actuale și ar avea avantaje multiple pentru țară, precum eficiența, rapiditatea în luarea deciziilor, reducerea cheltuielilor de funcționare a statului.
Șeful statului a anunțat că propune un referendum la data desfășurării alegerilor prezidențiale, demers care, în cazul în care va fi adoptat de către alegători, asta nu înseamnă că începe procedura de modificare a Constituției sau că este imperativ ca într-o eventuală dezbatere pentru modificarea Constituției formula referendumului propus de Traian Băsescu să fie însușită de Parlament. Cel puțin așa sunt construite legile și Constituția în acest moment.
Practic, Traian Băsescu a propus un referendum care se înscrie în seria problemelor de interes național, pe care el, ca șef al statului în exercițiu, îl poate oricând convoca. Acest referendum este adoptat dacă, așa cum spune Legea referendumului, se prezintă la urne jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscriși pe liste.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 04 Septembrie 2009
Stire din Politică-Administrație : PD-L nu mai așteaptă nimic de la PSD
Pagina a fost generata in 0.3246 secunde