Bogdan Aurescu va participa la reuniunea miniştrilor de Externe din statele UE

160
Bogdan Aurescu va participa la reuniunea miniştrilor de Externe din statele UE - aurescu-1639325648.jpg
Ministrul Bogdan Aurescu va participa, luni, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, reuniţi în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles.

Miniştrii europeni de Externe vor avea un schimb de opinii referitor la o serie de teme de actualitate precum evoluţiile privind Ucraina, situaţia din Belarus, dosarul cipriot (Varosha) şi Etiopia. Pe agenda reuniunii figurează şi relaţiile UE-Africa, UE-Asia Centrală şi relaţiile cu Venezuela, arată un comunicat MAE transmis duminică AGERPRES.

În marja CAE, Bogdan Aurescu, alături de alţi omologi din state membre UE, va participa la un mic dejun informal de lucru cu directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Fatih Birol, privind aspectele geopolitice ale energiei. De asemenea, şeful diplomaţiei române va participa la un eveniment cu reprezentanţi ai opoziţiei democrate din Belarus, găzduit de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell. De asemenea, în cadrul CAE va avea loc un dejun de lucru al miniştrilor europeni de Externe cu şeful diplomaţiei Statului Qatar.

Miniştrii europeni de Externe vor aborda situaţia privind Ucraina din perspectiva evoluţiilor de la graniţa estică a acestui stat cu Rusia care suscită un grad înalt de preocupare la nivel european şi euroatlantic. Bogdan Aurescu va reitera îngrijorarea cu privire la situaţia de securitate din proximitatea Ucrainei şi de la Marea Neagră şi va sublinia nevoia pregătirii unei reacţii adecvate din partea UE, care trebuie să rămână unită şi fermă.Pagina a fost generata in 0.3503 secunde