Potrivit IPP,

Concurs Camera Deputaților limitează accesul la informațiile privind cheltuielile parlamentarilor

203

Articole de la același autor

Institutul pentru Politici Publice (IPP) revine, printr-un comunicat de presă, asupra ultimei ședințe din sesiunea parlamentară, în care Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis cu unanimitate de voturi să limiteze accesul publicului la informații despre cheltuielile deputaților făcute din bani publici. "Decizia așază un zid în fața oricui încearcă să se informeze asupra sumelor cheltuite individual de deputați și propune formule de așa-zisă «eficientizare» a organizării informației care nu fac altceva decât să ascundă, în realitate, datele concrete despre banii cheltuiți", se precizează în același comunicat.
Reprezentanții IPP susțin că instituția ar trebui să urmărească mai atent modul în care sunt cheltuiți banii publici la birourile parlamentare din teritoriu sau sumele decontate pentru activitatea din București.
De asemenea, IPP reamintește că "a fost nevoie de acțiuni în instanță în ultimii ani pentru ca informații despre activitatea parlamentară – inclusiv cele privind cheltuielile - să fie aduse la cunoștința publicului, și de aceea considerăm că este nejustificată, inoportună și netransparentă o decizie în direcția menționată mai sus".
După mai multe procese prin care IPP a încercat să apere dreptul cetățenilor la informațiile publice privind activitatea deputaților și senatorilor, "acum, Camera Deputaților ascunde, de o formă sau alta, sumele cheltuite de deputați pentru cele mai multe dintre categoriile de cheltuieli".
În viziunea IPP, unanimitatea deciziei din Biroul Permanent "demonstrează solidaritatea trans-partinică în protejarea imaginii publice".
IPP a lansat, ieri, un apel și a solicitat public președintelui Camerei Deputaților, membrilor Biroului Permanent, dar și tuturor liderilor de grup din Camera Deputaților să explice motivele ce au determinat încălcarea unui drept elementar consfințit de către Constituția României (art. 31) - dreptul cetățeanului de a avea acces la orice informație de interes public.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6072 secunde