Concurs Președintele Traian Băsescu convoacă Parlamentul într-o sesiune extraordinară

312

Articole de la același autor

Președintele Traian Băsescu a declarat, ieri, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august în vederea aprobării unor proiecte legislative urgente pentru România.
Șeful statului a făcut acest anunț în urma publicării raportului pe justiție de către Comisia Europeană (CE).
Traian Băsescu a precizat că, în solicitarea sa, va propune Parlamentului ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extraordinare să se afle în primul rând Legea ANI, dar și proiectul legii care prevede ca procesele să nu mai fie suspendate în cazul în care sunt ridicate excepții de neconstituționalitate, precum și "legea micii reforme" în justiție.
"Dacă Parlamentul ar veni în sesiune extraordinară să treacă aceste trei legi, România ar putea fi ferită de a se invoca probleme legate de justiție atunci când se va decide intrarea în spațiul Schengen", a explicat Băsescu, în contextul în care, anterior, își exprimase îngrijorările privind aderarea României la spațiul Schengen.
În opinia șefului statului, "raportul Comisiei Europene este, pe fond, un document care face aprecieri corecte cu privire la realitățile tehnice, dar care este debalansat în privința unor aprecieri politice".
În intervenția sa, președintele Traian Băsescu a adus în atenție cele mai importante observații remarcate de CE în raport, insistând asupra criticilor aduse noii Legi ANI.
Șeful statului a mai susținut că formularea din raportul CE privind noua Lege ANI i se pare "extrem de dură". El a citat un fragment din același raport care constată că "noua Lege ANI subminează grav eficacitatea procesului de verificare, de sancționare și de confiscare a bunurilor nejustificate și nu este conformă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării".
În plus, Traian Băsescu a precizat că formularea potrivit căreia "România încalcă angajamentele asumate" este "inacceptabilă", iar partea română nu poate accepta o astfel de "exagerare" și dorește revenirea la o "abordare echilibrată". "De la acest incident - Legea ANI - să arunci o tentă profund negativă când au fost suficiente progrese - remarcate în raport - mi se pare o exagerare", a adăugat președintele Băsescu.
La final, șeful statului a declarat că România va face un raport care să clarifice îndeplinirea de către țara noastră a angajamentelor asumate la aderarea la UE, ce va cuprinde atât progresele, cât și insuccesele României, și pe care îl va trimite sta-telor membre UE și Comisiei Europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6724 secunde