Când te poate amenda primăria dacă nu ți-ai declarat copilul

74

Articole de la același autor

Reprezentanții administrației publice locale vin în sprijinul celor care trebuie să obțină certificatul de naștere al copilului din dorința ca părinții să nu ajungă în situația în care să fie amendați de autoritățile locale. 

Astfel, potrivit legii, declararea nașterii se face în maternitate în termen de trei zile de la naștere. În urma acestei proceduri, se obține certificatul constatator al nașterii. Documentul se eliberează de la unitatea medicală unde copilul a fost născut sau, dacă bebelușul a fost născut la domiciliu, de la dispensarul medical teritorial.

Certificatul medical constatator al nașterii copilului este eliberat mamei pe baza actului de identitate sau a certificatului de căsătorie al părinților. De asemenea, declararea și înregistrarea nașterii se face la Oficiul Stării Civile din cadrul Primăriei, la Biroul de Înregistrare a Nașterilor din localitatea unde se află maternitatea în care s-a născut copilul. Termenul legal este de 14 zile de la nașterea bebelușului.

În cazul în care a fost depășit termenul legal de declarare a copilului de 14 zile, părinții riscă să fie sancționați cu amendă. Scutirea de la plata contravenției se poate face doar de către primar, în cazuri speciale. Mai mult, dacă declararea nașterii se face la mai mult de un an, pentru a se putea efectua înregistrarea este necesară o sentință judecătorească.

În momentul declarării la primărie, cel care merge să facă înregistrarea trebuie să aibă asupra sa actele de identitate și de naștere ale ambilor părinți, cel de căsătorie și certificatul medical constatator al nașterii copilului. În situația în care părinții au nume de familie diferite sau există neconcordanțe între numele de pe certificatul medical și declarația verbală, se face o declarație scrisă, semnată de ambii părinți, din care să rezulte clar numele de familie și prenumele nou-născutului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 17 Mai 2013
Stire din Eveniment : Sute de pietoni amendați!
Pagina a fost generata in 0.4925 secunde