Cum rezolvă primarul Gheorghe Hânsă problemele romilor din Cernavodă

162
Cum rezolvă primarul Gheorghe Hânsă problemele romilor din Cernavodă - cernavodagheorghehansa1-1369139138.jpg

Articole de la același autor

Aleșii locali din Cernavodă au votat, zilele trecute, în cadrul ședinței de Consiliu Local, proiecte noi care vizează educația și sănătatea persoanelor de etnie romă din oraș. Și cum problemele acestor comunități reprezintă una dintre priorități, administrația publică locală din Cernavodă se va implica, în următoarea perioadă, în acțiunile care vor fi demarate și finanțate de Agenția Națională pentru Romi, prin programul "Anul European al cetățenilor".

În acest sens, edilul Gheorghe Hânsă a inițiat două proiecte, respectiv "Sănătate înainte de toate" și "Centrul de sprijin școlar", cu care Primăria Cernavodă va participa, anul acesta, la acest program. În cadrul primului proiect, se vor derula campanii de evaluare a stării de sănătate a persoanelor rome, în special a tinerelor mame și persoanelor vârstnice, precum și efectuarea unor analize medicale de bază (colesterol, glicemie, EKG, tensiune,etc.). De asemenea, vor avea loc campanii de informare, educare și comunicare cu privire la riscurile asociate îmbolnăvirii familiei, comunității și avantajele înscrierii la un medic de familie. Aceste activități își propun promovarea educației pentru sănătate în rândul locuitorilor din orașul Cernavodă de etnie romă, dar și dezvoltarea comportamentelor favorabile sănătății sociale. Conform recensământului din 2012, în localitate, sunt declarate 374 de persoane care fac parte din această minoritate. Costurile prevăzute acestui proiect vor fi de aproximativ 50.000 lei, din care 10% vor fi acoperite de la bugetul local.

Cel de al doilea proiect inițiat de primarul Gheorghe Hânsă se intitulează "Centrul de sprijin școlar Cernavodă", care își propune facilitarea participării la inițiativa "Școală după școală" a unui număr de 30 de copii romi din clasele I-IV, care vor fi îndrumați de două cadre didactice. Acest program îi va sprijini pe cei mici în efectuarea temelor pentru școală, după terminarea orelor de curs, vor primi asistență socio-pedagogică și vor fi implicați în diverse activități recreative.

"Centrul va activa în cadrul unei școli din oraș, iar proiectul pilot își propune ca, ulterior să îi sprijine și pe copiii preșcolari romi, pentru a deveni instituționalizați. De asemenea, copiii vor primi o masă caldă zilnică și vor beneficia de excursii la grădina zoologică, Acvariul și Delfinariul din Constanța. Valoarea proiectului va fi, de asemenea, de maxim 50.000 de lei, costuri acoperite în proporție de 90% de Agenția Națională pentru Romi și în procent de 10% de la bugetul local. Ambele proiecte se vor desfășura pe o perioadă de patru luni", a declarat primarul Gheorghe Hânsă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5691 secunde