CCR a decis: Pensiile speciale pentru primari, declarate neconstituționale

309
CCR a decis: Pensiile speciale pentru primari, declarate neconstituționale - ccradecis-1541519251.jpg
Curtea Constituțională a României a decis, ieri, faptul că Legea privind Codul Administrativ este neconstituțională în ansamblul său deoarece a fost adoptată fără avizul Consiliului Economic și Social.

Potrivit Agerpres, pe 31 iulie, președintele Klaus Iohannis a trimis la CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra Codului administrativ.

Șeful statului susținea că acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputaților în cadrul unei sesiuni extraordinare neconstituțional întrunită, cele două Camere ale Parlamentului comportându-se ca și cum Senatul ar fi avut doar o competență de prim for legislativ, iar Camera decizională - Camera Deputaților - ca și cum ar fi avut deplină competență decizională pentru toate materiile reglementate.

Iohannis invoca în cazul acestei legi și încălcarea principiului bicameralismului. El mai susținea că dispozițiile referitoare la obligația autorităților și instituțiilor administrației publice centrale, precum și a personalului din cadrul acestora de a pune în aplicare programul de guvernare aprobat de Parlament sunt neclare și critica faptul că prin acest act normativ a fost eliminat un criteriu de integritate pentru cei care pot fi membri ai Guvernului - cel referitor la cazurile de incompatibilitate.

Pe de altă parte, în sesizarea PNL și USR pe aceeași lege se arăta că pensiile speciale pentru aleșii locali introduse prin Codul administrativ încalcă principiul egalității cetățenilor în fața legii.

Mai mult, potrivit semnatarilor sesizării, Codul administrativ va permite numiri politice în cele mai importante poziții ocupate în prezent de înalți funcționari publici, ceea ce încalcă obligațiile de profesionalizare a administrației publice pe care România și le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.925 secunde