Concurs CCR și-a motivat oficial deciziile privind măsurile de austeritate

232
Curtea Constituțională a României a publicat, ieri, pe site-ul instituției, motivația deciziilor privind măsurile de austeritate inițiate de către Guvernul Boc.
Pentru respingerea propunerii de diminuare a pensiilor cu 15%, CCR susține că, potrivit principiului contributivității, cuantumul pensiei se constituie într-un drept câștigat, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu un caracter temporar. Judecătorii CCR au stabilit că "dreptul la pensie este un drept preconstituit încă din perioada activă a vieții individului, acesta fiind obligat prin lege să contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat procentual raportat la nivelul venitului realizat".
Prin corelare, "se naște obligația statului ca, în perioada pasivă a vieții individului, să îi plătească o pensie al cărei cuantum să fie guvernat de principiul contributivității, cele două obligații fiind intrinsec și indisolubil legate", se mai precizează în motivația CCR.
În cazul respingerii reducerii cu 15% a indemnizațiilor de însoțitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, CCR susține că această măsură contravine art.47 alin.(1) din Constituție, statul neîndeplinindu-și obligația de a lua măsuri adecvate de protecție socială.
În decizia de respingere a recalculării pensiilor magistraților, CCR invocă stabilitatea financiară, care este una dintre garanțiile independenței justiției. "Curtea constată că principiul independenței justiției apară pensia de serviciu a magistraților, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apară celelalte garanții ale acestui principiu", se arată în același document.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5099 secunde