Cheltuielile de funcționare a primăriilor vor fi raportate la numărul de locuitori

2178
Cheltuielile de funcționare a primăriilor vor fi raportate la numărul de locuitori - 7cd7cb3db3154d9b1b3b57b675963bb2.jpg
Premierul Emil Boc și miniștrii Gheorghe Pogea și Dan Nica au discutat, ieri, cu președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Liviu Dragnea, președinții Comisiilor de administrație din Parlament, Sulfina Barbu și Petru Filip, Mircea Toader, primari și șefi de consilii județene, despre descentralizare, stabilirea standardelor de cost și eficientizarea administrațiilor publice locale.
Județul Constanța a avut două reprezentante: Mariana Gâju, președintele Filialei Județene a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.), dar și prim-vicepreședinte al aceluiași organism la nivel național, și Sevil Sumanariu, din partea Consiliului Județean Constanța.
Pentru Mariana Gâju, întâlnirea de ieri a reprezentat încă "un pas" făcut pentru realizarea descentralizării. "Este un pas, dar eu nu pot fi mulțumită decât în momentul în care voi vedea toate aceste măsuri concretizate", a declarat liderul A.Co.R., la finalul ședinței.
Unul dintre cele mai ardente subiecte a fost cel privind standardele de cost și de calitate în administrația locală. "La sfârșitul săptămânii ne vom întâlni din nou cu experți din Ministerul Administrației și Ministerul Finanțelor pentru o nouă rundă de discuții. Trebuie să stabilim exact formula pentru cheltuielile de funcționare a administrațiilor locale, care se vor face de acum încolo în funcție de numărul de locuitori", a mai precizat Gâju.
Totodată, ea a adăugat că reducerile de personal se vor face ținând cont de numărul de locuitori ai orașelor și comunelor și numărul de compartimente necesare administrațiilor locale pentru a asigura locuitorilor servicii de calitate. "Această reducere vizează administrația centrală. Sunt departamente cu foarte mulți oameni care pur și simplu taie frunze la câini", a mai precizat Mariana Gâju. Și ministrul Finanțelor, Gheorghe Pogea, a atras atenția asupra faptului că sunt unități ale administrației publice care lucrează pe același număr de servicii cu 11 oameni, în timp ce altele lucrează cu 32, iar aceste aspecte trebuie să facă obiectul discuțiilor dintre Guvern și reprezentanții administrației locale.
"Noi am stabilit și un calendar și trebuie respectate datele stabilite în vederea realizării descentralizării. Până la 26 august, trebuie să se realizeze descentralizarea la nivelul Ministerelor Agriculturii și Culturii. Apoi, până la 15 septembrie, trebuie stabilite costurile standard pe locuitor și pe funcționarea primăriilor", a explicat Gâju.
De asemenea, Dan Nica a salutat faptul că, mâine, cele două ministere vor prezenta în Guvern actele normative privind descentralizarea, arătând că acest lucru reprezintă un semnal că "fiecare auto-ritate va fi responsabilă în fața cetățenilor de serviciile esențiale și de buna funcționare a acestora".
În cadrul dezbaterilor de ieri, Liviu Dragnea a propus ca, prin Legea privind finanțele publice locale, să fie stabilit un procent din PIB care să fie alocat comunităților locale pentru dezvoltare, dar și un sistem de repartizare a fondurilor transparent și nepolitizat.
Premierul a precizat că discuțiile privind descentralizarea și standardele de cost trebuie să fie finalizate în timp util pentru a fi implementate în Legea bugetului pe anul următor. "Colegii vor stabili un calendar accelerat astfel încât toate aceste discuții să fie finalizate înainte de fundamentarea și trimiterea la Parlament a bugetului pe 2010", a spus Emil Boc.

Protestul A.Co.R.
Prim-vicepreședintele A.Co.R., Mariana Gâju, a mai declarat că delegația formată din cinci membri ai asociației a prezentat primului-ministru protestul formulat la finalul Adunării Generale a A.Co.R., de săptămâna trecută. Primarii comunelor și-au exprimat atunci nemulțumirea față de indolența guvernanților care nu au răspuns invitației lor. "Singura explicație pe care am primit-o a fost aceea că unele ministere au fost foarte ocupate cu negocierile FMI, fiecare ministru urmând să răspundă în funcție de ministerul său", a spus Gâju.
"Premierul ne-a promis că se va reveni asupra unor legi care vizează administrația locală. Apoi, a declarat că se va îndrepta eroarea care a condus la modificarea criteriilor de evaluare a proiectelor pe fonduri europene", a mai amintit ea câteva din propunerile liderului Guvernului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7414 secunde