Sondaj "Cuget Liber"

Cine va avea majoritate în Consiliul Local Municipal Constanța în următorul mandat

7503

Articole de la același autor

După ce în ediția de joi a ziarului "Cuget Liber" am făcut publice, cu transparență, rezultatele sondajului profesionist comandat de publicația noastră, dezvăluind preferințele constănțenilor pentru Primăria Constanța, cititorii au reacționat exact cum ne-am așteptat.

Unii dintre ei s-au supărat și ne-au "certat" pe motiv că nu mai este acum momentul să ne gândim la cei care "dau din coate" să ajungă la conducerea primăriei. Însă, cei mai mulți au răspuns pozitiv deoarece au apreciat că suntem o publicație serioasă care își respectă cititorii indiferent de vremuri.

În acest context, vă dezvăluim, dragi cititori, că înainte ca sondajul să vadă lumina tiparului, echipa "Cuget liber" a luat în calcul toate scenariile. Unul dintre acestea a vizat faptul că, din cauza actualei situații privind pandemia de coronavirus, sondajul să nu mai fie publicat. Să-l punem într-un sertar și să uităm de el! Am fi riscat atunci să fim acuzați că suntem neserioși, după ce anunțasem public comandarea unui sondaj preelectoral. Sau, mai rău, am fi putut fi acuzați că ascundem rezultatele! Și departe de noi asemenea gând! Totodată, s-a mai luat în calcul și faptul că alegerile locale vor fi amânate iar la momentul următorului scrutin lucrurile ar putea arăta altfel. Motiv pentru care s-a decis că și atunci vom mai comanda un sondaj. Dar cel mai mult a contat respectul pentru constănțenii care au fost intervievați de profesioniștii de la IRES! Motiv pentru ca noi să le mulțumim public că ne-au fost alături în demersul nostru. La final, toate argumentele pro sau contra puse în balanță ne-au făcut ca să alegem soluția publicării sondajului.


Dreapta unită ar conduce detașat în Consiliul Local

Dacă în ediția anterioară ne-am oprit asupra candidatului dorit de constănțeni pentru Primăria Constanța, astăzi vom prezenta preferințele pentru Consiliul Local Municipal Constanța. Drept urmare, ipotetic, dacă ar avea loc alegeri locale, potrivit specialiștilor, la Consiliul Local, majoritatea ar fi formată din PNL și USR-PLUS , care ar întruni 57% față de 25% în cazul PSD. Se remarcă aici că Decebal Făgădău este cu 9% peste scorul partidului, în timp ce Stelian Ion (cu notorietate scăzută) este cu 9% sub scorul USR-PLUS , iar Vergil Chițac (cu notorietate ridicată) este tot cu 9% sub scorul partidului.
Mai exact, din datele cercetării sociologice reiese următorul clasament: PNL (30%), Alianța USR-PLUS (27%), PSD (25%), Pro România (6%), PMP (6%), ALDE (4%), AUR (1%), posibil candidat independent (1%).
În ceea ce privește votul pe gen, bărbații ar vota preponderent cu PNL și USR-PLUS, în timp ce femeile ar prefera PSD și PNL. Tinerii ar vota preferențial pentru USR-PLUS și PNL, în timp ce constănțenii peste 50 de ani ar opta pentru PSD și PNL. Cei cu studii elementare ar opta majoritar pentru PSD, iar cei cu studii cel puțin medii ar prefera PNL . Cei cu studii superioare se orientează cel mai mult către USR-PLUS și apoi către PNL.


Stelian Ion sau Vergil Chițac?

La întrebarea "în eventualitatea unei alianțe PNL-USR-PLUS, ce persoană considerați că ar trebui să candideze pentru alegerile la Primăria Constanța dintre Stelian Ion și Vergil Chițac" a reieșit că nu există o preferință covârșitoare pentru unul dintre candidați. Stelian Ion se bucură de încredere ridicată, dar are notorietate scăzută, în timp ce Vergil Chițac are notorietate ridicată, dar se bucură de încredere scăzută. Este cert că cei cu studii medii și superioare, votanți USR-PLUS au o ușoară preferință pentru Stelian Ion. Oricum 1 din 3 votanți PNL e dispus să îl sprijine pe Stelian Ion, în timp ce electoratul USR-PLUS ar fi dispus in proporție de 1 la 5 să îl considere adecvat pe Vergil Chițac.

Așadar, la momentul actual, prima șansă o are actualul primar, cu un electorat diferențiat, cu o notorietate ridicată și un nivel bun de încredere care îl aduc peste scorul partidului.
Stelian Ion se bucură de încredere ridicată, dar este puțin cunoscut, în timp ce Vergil Chițac are notorietate bună, dar încredere scăzută. Având în vedere rata de transfer a voturilor în eventualitatea unei coaliții PNL si USR-PLUS, recomandarea specialiștilor de la IRES în privința candidatului comun este Stelian Ion.
În altă ordine de idei, din perspectiva unei coaliții pentru votul într-un singur tur, nu sunt de ignorat intențiile de vot pentru candidatul independent Horia Constantinescu și ale candidatului PMP, Claudiu Palaz. Ele reprezintă aproape 25% din intențiile electoratului si pot face diferența în favoarea actualului primar sau a challengerului.




Decebal Făgădău, reales primar cu un scor peste cel al partidului


Vă reamintim că potrivit sondajului realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), în luna martie 2020, intenția de participare la vot într-o situație ipotetică este validată sigur de 84%, răspunsul fiind cu înalt grad de dezirabilitate. Și asta deoarece, în practică, cel puțin o treime din cei ce declară un anumit tip de comportament dezirabil nu își respectă asumarea. Totuși, din sondaj, se remarcă o intenție de participare la vot ușor mai ridicată în rândul votanților PNL și USR-PLUS.

In concluzie, după cum am prezentat în ediția trecută,ipotetic, dacă ar avea loc alegeri locale, potrivit respondenților care au declarat o opțiune, Decebal Făgădău (PSD) ar fi principalul colector de voturi cu 34%, fiind urmat de Stelian Ion (USR) cu18%. Urmează umăr la umăr cu câte 16 procente independentul Horia Constantinescu și Vergil Chițac de la PNL. Clasamentul continuă cu Claudiu Palaz, de la PMP, (9%), Mircea Dobre, de la Pro România (3%), Anton Antoniadis cu 2 % și Tudorel Chesoi (Alianța Național Țărănistă) tot cu 2%. Așadar, este evident că Decebal Făgădău poate fi contrabalansat numai de o coaliție a celor de pe locurile 2,3,4 și 5.


Metodologie



Sondajul a fost realizat în luna martie de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) la comanda "Cuget Liber" fiind sponsorizat de "Histria Shipmanagement". Volumul eșantionului a fost de 1115 subiecți 18+ din municipiul Constanța, tipul eșantionului fiind simplu aleatoriu, cu o reprezentativitate (marjă de eroare) maximă tolerată ± 2,9%. Metoda aplicată a fost - CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4149 secunde