Cine va fi premier? Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat cu partidele parlamentare

199
Cine va fi premier? Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat cu partidele parlamentare - fondconsultatii-1633972399.jpg
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a chemat luni toate partidele parlamentare pentru a avea consultări cu acestea referitoare la numirea noului premier.

Prima delegație care a intrat la discuții cu șeful statului a fost cea a Partidului Național Liberal. În materialul video transmis de Administrația Prezidențială, președintele nu a făcut nicio declarație la întâmpinarea delegației PNL. Acesta le-a transmis liberalilor „bine ați venit”.

Liderul liberalilor, Florin Cîțu, a spus, după consultările de la Palatul Cotroceni, că în acest moment partidul său nu are majoritate și astfel nu a înaintat la consultările cu președintele Klaus Iohannis o propunere de premier. Însă, acesta a precizat că atunci când liberalii vor forma o majoritate în jurul lor, vor propune un prim-ministru.

„În acest moment, nu avem o majoritate și nu am avansat o propunere de premier. I-am spus președintelui că săptămâna trecută în Parlament s-a conturat și s-a votat și este clar o majoritate USR – AUR – PSD. Aceasta este deocamdată majoritatea la care ne uităm cu toții”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat dacă ar reintra la guvernare cu USR, care l-a propus pe Dacian Cioloș premier, Cîțu a răspuns prompt.

„PNL are o decizie în Biroul Executiv foarte clară, care spune că dacă USR votează moțiunea împotriva PNL, nu putem să mergem la guvernare cu USR. Atunci când vom avea o majoritate, vom da și premierul și vom merge mai departe. O majoritate în jurul PNL este varianta pe care noi mergem”, a mai spus premierul demis.

USR l-a propus pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier

Liderul USR Dacian Cioloș a declarat, luni, înaintea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că este în continuare propunerea partidului pentru funcția de premier. Totodată, acesta a precizat că la consultări partidul va prezenta un pachet de măsuri pentru guvernare.

„USR merge la consultări pentru a forma cât mai rapid un guvern care să gestioneze explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR. Cea mai bună soluție e un guvern PNL – USR – UDMR”, a declarat Dacian Cioloș.

Acesta a precizat că echipa de negociere i-a prezentat președintelui Klaus Iohannis propunerea de premier în persoana lui Dacian Cioloș și un pachet de măsuri pentru guvernare.

PSD vrea alegeri anticipate

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, că social-democrații văd mai probabilă o majoritate pentru alegerile anticipate. Totodată, acesta a spus că, pentru a trece peste actuala criză, tot ce nu va putea face Guvernul, va face Parlamentul.

Președintele PSD a spus că i-a transmis, luni, președintelui Klaus Iohannis că fără o majoritate consistentă în Parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar.

„România se află într-o criză socială, într-o criză economică și într-o criză sanitară profundă. Fără o majoritate consistentă, România nu va putea depăși această criză. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori se va crea o majoritate pentru alegerile anticipate. Din punctul nostru de vedere, al PSD, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea crea în acest moment o majoritate”, a spus Ciolacu, după consultările de la palatul Cotroceni.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a mai discutat cu AUR, UDMR, dar şi cu minorităţile naţionale.

Delegația partidului AUR a fost condusă de George Simion.

„Consultările au fost cât se poate de formale”, a spus liderul AUR George Simion, într-o transmisiune pe Facebook. Acesta a mai precizat că președintele a spus că dizolvarea Parlamentului nu este o soluție. „Klaus Iohannis a admis că este greu să construiască o majoritate parlamentară”, a declarat și Claudiu Târziu.

XXX

La închiderea ediției, președintele României Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a anunțat că îl desemnează pe Dacian Cioloș ca premier. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5592 secunde