Consilierii județeni cer capul lui… Căpățână. CJC va construi un nou Centru de Radioterapie

910
4
Consilierii județeni cer capul lui… Căpățână. CJC va construi un nou Centru de Radioterapie - consilieriijudeteni-1462981459.jpg

Articole de la același autor

Consilierii județeni au aprobat, ieri, în cadrul unei ședințe, alocarea sumei de 4 milioane de lei pentru demararea lucrărilor de construire a Centrului de Radioterapie. 


Acest lucru a venit ca urmare a închiderii vechiului centru, situație ce a condus la un adevărat scandal în sănătatea constănțeană, pacienții suferinzi de cancer fiind trimiși la București pentru a se trata. În fața acestei situații, consilierii PNL au solicitat ieri, în timpul ședinței, demiterea managerului Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână. Vicepreședintele cu atribuții de președinte al CJC, Cristinel Dragomir, a declarat că astăzi se va întruni Consiliul de Administrație al Spitalului, lăsând să se înțeleagă că este posibilă și o asemenea măsură. 


Situația batjocoritoare a bolnavilor de cancer din Constanța trimiși să se trateze la București, după ce Spitalul Județean a fost nevoit să închidă Centrul de Radioterapie, va mai dura cel puțin doi ani. Consiliul Județean a demarat procedurile pentru construirea unui nou Centru de Radioterapie, însă lucrările și amenajarea spațiului se vor întinde pe cel puțin doi ani. Asta dacă totul decurge bine. Astfel, ieri, vicepreședintele CJC, Cristinel Dragomir, a propus în ședința de Consiliu alocarea sumei de 4 milioane lei pentru demararea lucrărilor, proiect aprobat de consilierii județeni. Acești bani vor fi folosiți pentru realizarea studiilor de fezabilitate și a proiectului, urmând ca anul viitor să aloce alte 6 milioane lei pentru finalizarea investiției. Abia apoi, printr-un proiect al Băncii Mondiale, noul Centru de Radioterapie va primi două aparate de ultimă generație pentru realizarea terapiei pacienților bolnavi de cancer. 


"Cu luna aprilie, sursa de cobalt a expirat. Anterior, în 2013, fuseserăm înștiințați că există un program al Băncii Mondiale pe acest domeniu și am fi urmat și noi să fim incluși astfel încât în 2018 să avem un nou Centru de Radioterapie. Fiindcă de la vorbe la fapte e cale lungă, în paralel, am realizat un studiu de fezabilitate pentru concesionarea serviciului de radioterapie. Însă, de curând, cei de la Ministerul Sănătății ne-au asigurat că vom fi incluși în programul Băncii Mondiale, astfel încât varianta cu concesiunea a picat deoarece contractul trebuia făcut pe minimum 15 ani pentru a amortiza investiția. În urma discuțiilor cu Ministerul Sănătății (MS), noi ne-am luat angajamentul ca până în 2017 să avem construit noul buncăr care trebuie să corespundă tuturor cerințelor și normelor, urmând ca apoi Banca Mondială și MS să ne doteze cu două echipamente moderne - acceleratoare de particule pentru tratarea bolnavilor de cancer. Practic, va fi un accelerator foarte performant care va asigura serviciul de radioterapie, celălalt fiind de back-up", a declarat Cristinel Dragomir. Acesta a mai precizat că terenul pe care se va face investiția se află în spatele Spitalului Județean, pe un teren aflat în proprietatea CJC. Pentru că ar fi durat mult procedurile de mutare a terenului către Spitalul Județean, s-a luat decizia ca investiția să fie realizată de Consiliul Județean, urmând ca la finalizare clădirea să fie dată în folosință spitalului. 
După finalizarea construcției clădirii, Banca Mondială va dota centrul cu două acceleratoare de particule, costul acestora fiind între 5 și 7 milioane de euro. Astfel, Centrul de Radioterapie din Constanța ar trebui să devină funcțional din 2018 și va deservi întreg sud-estul României. Până atunci, pacienții vor trebui să meargă la București, la Institutul Oncologic, pentru tratament. În momentul de față, potrivit datelor furnizate de CJC, sunt aproximativ 40 de pacienți aflați în această situație.


Ședință de CA la spital


Toată această poveste nu a fost primită deloc bine de consilierii județeni liberali, care, prin vocea Mihaelei Andrei, au cerut demiterea managerului Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână.


"Domnule președinte, dvs sunteți managerul Spitalului Județean Constanța? Pentru că dvs. sunteți cel care solicită bani pentru spital, care face proiecte pentru Radioterapie… Domnul Căpățână trebuia de mult timp să facă lucrul acesta, nu dvs. De aceea, vă solicităm public demiterea dlui Dănuț Căpățână de la conducerea Spitalului Județean", a declarat consilierul județean Mihaela Andrei. 


În replică, după terminarea ședinței, Cristinel Dragomir a declarat că astăzi va avea loc o ședință de CA a Spitalului Județean, în cadrul căreia se va discuta și acest subiect. 


"Toată lumea vrea să îl demită pe Căpățână. Mâine (n.r. - ieri) vom avea un Consiliul de Administrație al Spitalului și vom stabili acolo", a precizat Dragomir.


Comentează știrea

Palaz
12 mai 2016
La pușcărie cu penalii ăștia !

Să îl demită dar să plătească pentru toate greșelile făcute și toate contractele păguboase pe care le-a făcut cu banii noștri , a dat contracte preferențiale și-a luat comisioanele aferente și dacă îl demiteti pleacă cu buzunarele pline , să i se verifice conturile , câți bani avea înainte , și câți bani are acum , ANAF-ul și DNA-ul trebuie să îi verifice averea , dacă nu poate să justifice averea trebuie confiscată și băgat la pușcărie. Să le fie învățare de minte celor care vor să conducă asemenea instituții.

ovidiu
12 mai 2016
vorbim vorbe

Si dk banii sunt in Panama pe numele unui panamez cine crezi ca poate sa.i gaseasca?

Vrem....spitale
12 mai 2016
Preafericitul......

Vrem spitale noi nu biserici la fie care colt de strada...Asta a cerut poporul dupa tragedia din Colectiv....Foarte corect.

Ochiul albastru cu glaucom -orb
12 mai 2016
Ochii albastri ar trebui eutanasiati

Se pare ca serviciile intretin haosul, coruptia si raul din aceasta tara. O spune si fostul presedinte ( articol mai jos).

Pagina a fost generata in 0.3849 secunde