Efectele secretizării votate de senatori:

Consilierii locali constănțeni nu-și mai publică declarațiile de avere până la promulgarea noii legi ANI

4549
Consilierii locali constănțeni nu-și mai publică declarațiile de avere până la promulgarea noii legi ANI - a0e929aeeb5054acbc90f18f7a5bf72a.jpg
Termenul limită până la care aleșii locali își puteau depune declarațiile de avere era, potrivit vechii legi de înființare, organizare și funcționare a Agenției Naționale pentru Integri-tate (ANI) data de 15 iunie. Mai nou, însă, după ce Legea 144/2007 a ANI a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională Română și, de asemenea, după ce Senatul a aprobat noul proiect de lege, demnitarii nu se mai grăbesc cu publicarea declarațiilor de avere. De altfel, pe site-ul Primăriei Constanța, nu figurează nicio declarație de avere și asta în pofida faptului că, potrivit explicațiilor secretarului Consiliului Local Municipal, Marcela Enache, există și aleși care și-au depus, la registratura CLM, declarațiile. Mar-cela Enache a explicat, în același context, că aleșii locali constănțeni oricum nu se grăbeau să-și depună aceste declarații cu mult înainte de termenul limită și că, în noul context legislativ, chiar dacă documentele vor fi depuse, ele nu vor fi făcute publice până la momentul publicării, în Monitorul Oficial, a noului act normativ care se referă la funcțio-narea ANI. "Există posibilitatea să apară noi formulare de completare a declarațiilor, dacă noua lege va fi promulgată. Deocamdată, însă, așteptăm. În orice caz, chiar dacă vor fi depuse, la termen, toate declarațiile de avere, ele nu vor mai fi publicate pe site, deci făcute publice, până când noua lege ANI nu va apărea în Monitorul Oficial", a declarat secretarul CLM Constanța.
Reamintim că noua lege a ANI a fost adoptată, săptămâna trecută, de Senat, cameră decizională în acest caz, dar într-o formulă care a diminuat drastic atribuțiile instituției. Astfel, demnitarii s-ar putea bucura, dacă actul normativ va fi promulgat de șeful statului, de o lege anticorupție "îndulcită", care nu-i va mai obliga nici să-și facă publice averile și nici măcar să-și depună declarații de interese atunci când candidează pentru o funcție publică. De altfel, noua lege a ANI este intens criticată și de societatea civilă, dar și de presa internațională, reacțiile neîntârziind să apară. Mai mult, ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a declarat că modificările legii "vor slăbi inutil ANI, în mod substanțial", în vre-me ce fostul ministru al Justiției, actualul europarlamentar Monica Maco-vei, a precizat, pentru "Deutsche Welle", că parlamentarii s-au folosit de decizia CCR pentru ca, prin modificarea legii, "să își satisfacă interesul propriu ca lumea să nu mai poată să vadă aceste date (n.r. - legate de interese și de avere)".
De remarcat este, însă, și faptul că, dacă legea va fi, totuși, promulgată, consilierii locali nu vor mai putea fi verificați nici în ceea ce privește posibilele incompatibilități. Ceea ce este, însă, mai grav pentru reprezentanții societății civile, ai presei și ai ONG-urilor este că demnitarii, deci inclusiv primarul, viceprimarii și consilierii locali constănțeni pot acționa în instanță persoanele care sesizează ANI în ceea ce privește eventualele falsuri în declarații pe motiv că ar face-o cu rea credință.
În aceeași ordine de idei, ar fi interesant de urmărit dacă primarul Constanței, social democratul Radu Mazăre, va aduce noutăți în declarația de avere aferentă anului 2009, ținând cont de faptul că, e de notorietate, deși își etalează ostentativ mașinile-bijuterie pe care le conduce, vintage sau army, el nu deține, conform celei mai recente declarații, decât o șalupă, o remorcă și un sfert de milion de euro. Va fi interesant, desigur, doar în măsura în care va mai exista acces la declarații.
Mai multe organizații nonguver-namentale i-au solicitat președintelui Traian Băsescu să nu promulge noua lege ANI, argumentând că prin aceasta are loc o abdicare de la principiile transparenței și responsabilității ce revine fiecărui demnitar și fiecărui funcționar public.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5632 secunde