Consiliul Local Municipal Constanța, "ademenit" să plătească o expertiză în dosarul de corupție al lui Mazăre

1232
La ședința de vineri a Consiliului Local Municipal Constanța, eveniment pe a cărui ordine de zi s-au aflat, inițial, 54 de proiecte de hotărâre, dintre care o parte au fost retrase, și care, de asemenea, a avut și o ordine suplimentară, a participat și avocatul Ioan Neamțu, angajat de CLM în luna martie a acestui an și plătit din bani publici în celebrul dosar al retrocedărilor în care primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată alături de alte 36 de persoane. Menționăm că este vorba despre dosarul referitor la atribuirea nelegală a unor terenuri, retrocedări care au creat, potrivit expertizei DNA, un prejudiciu a cărui valoare este estimată la 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane constituie prejudiciu în dauna statului, iar 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanța.
Problema pe care a ridicat-o avocatul a fost aceea a posibilității constituirii Consiliului Local Municipal Constanța, până pe data de 8 septembrie, atunci când a fost stabilit următorul termen de judecată, în parte civilă în dosarul retrocedărilor.
În acest moment, viceprimarul Decebal Făgădău a sugerat, probabil deloc întâmplător, ca aleșii locali să solicite o expertiză a terenurilor retrocedate, expertiză de la care ne-am putea aștepta, firește!, să contrazică expertiza DNA, și care, mai mult, așa cum a spus Mazăre, să fie întocmită de un expert ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor din România), asociație al cărei membru (conform CV-ului său) este și Nicolae Nemirschi, fostul viceprimar al Constanței și fost ministru al Mediului, unul dintre apropiații lui Mazăre.
Sugestia edilului-șef vine în contextul în care, este de notorietate, el a cerut DNA-ului, în repetate rânduri, o nouă expertiză, alta decât cea realizată de experți din cadrul Serviciului de Specialiști al Direcției, motivând că specialistul Departamentului Național Anticorupție nu ar fi avut calitatea de a emite astfel de documente, aspect pe care Mazăre l-a reiterat inclusiv în ședința de vineri.

Sub amenințarea răspunderii penale
Avocatul Neamțu a precizat că neconstituirea CLM Constanța ca parte civilă în acest dosar nu ar atrage imposibilitatea de a demara proceduri pentru recuperarea prejudiciului, în cazul în care verdictul va fi nefavorabil inculpaților. Cu toate acestea, Constantin Racu, directorul Direcției Administrație Publică Locală din Primărie, rapid erijat în avocat al CLM, a explicat că, dacă instanța îi va găsi vinovați pe Mazăre și cei 36 de coinculpați, recuperarea prejudiciului nu se va mai face de către municipiul Constanța, ci sumele vor fi confiscate și virate la bugetul de stat. Mai mult, Racu a avansat, destul de insinuant, și ideea potrivit căreia, într-o situație de acest gen, CLM Constanța poate răspunde penal pe motiv că nu s-a constituit ca parte civilă în dosar.
Această problemă a iscat numeroase divergențe de opinie în contextul ședinței de vineri, viceprimarul Decebal Făgădău propunând inițierea unei hotărâri de Consiliul Local care să prevadă, eventual, doar constituirea CLM Constanța ca parte civilă în dosar.
Acest aspect a rămas în dezbatere, el urmând să fie clarificat, cel mai probabil, în ședința lunii august, deoarece, așa cum a subliniat avocatul, instanța trebuie să fie înștiințată până pe data de 8 septembrie.
Rămâne, așadar, de văzut, dacă CLM se va constitui parte civilă în dosar și, totodată, de urmărit dacă, în cazul în care instanța va decide că, într-adevăr, retrocedarea acelor terenuri reprezintă un prejudiciu, prin subevaluarea acestora, Consiliul Local va răspunde solidar cu învinuiții. Dincolo, însă, de aceste aspecte, trebuie urmărit dacă Mazăre va reuși întocmirea unei exper-tize, dar nu pe banii săi, ca inculpat în dosar, ci pe spezele Consiliului Local Municipal Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2717 secunde