Cultura se face pe răspunderea dumneavoastră!

Revista "Tomis" a fost desființată vineri prin hotărârea Consiliului Local Municipal Constanța

2926
1
Revista
Revista "Tomis" a fost desființată, vineri, printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanța, urmare a Ordonanței de Urgență 63/2010, hotărâre care prevede aprobarea statului de funcții și a organigramei aparatului de specialitate al primarului municipiului și al instituțiilor publice din subordinea CLM Constanța.
Și, cum municipalitatea a găsit de cuviință să nu renunțe la niciunul dintre directorii multor direcții din Primăria Constanța, instituția de cultură din subordinea CLM a fost sacrificată. Cei 16 angajați ai revistei nu vor mai avea locuri de muncă. Vorbim, totuși, despre o publicație de cultură apărută în anul 1966 sau, așa cum precizează directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale Constanța, Virgil Coman, în lucrarea "Tomis. Cenzurat-Necenzurat. Mărturii documentare (1967/1977)", în 1965, publicație care, de-a lungul timpului, a adunat în paginile sale semnăturile unor reputați critici, profesori și scriitori, oameni de cultură precum Marin Mincu, Nicolae Manolescu, Alex. Ștefănescu și unde, de asemenea, au colaborat poeți de renume, ca Nichita Stănescu, Gellu Naum, Nina Cassian.
Despre decizia desființării revistei "Tomis" primarul Radu Mazăre a declarat, destul de senin: "Am dat afară. Nu o mai subvenționăm", explicând în același timp, dar vizibil mai afectat, că administrația locală închide, potrivit aceleiași hotărâri, și trei din cele 12 cluburi de pensionari.
În ceea ce privește numărul maxim al salariaților care vor rămâne, urmare a aplicării OUG 63, în Primăria Constanța, acesta este de 798, așa cum anunța, de altfel, și viceprimarul Decebal Făgădău la începutul acestei luni. Dintre aceste posturi, 521 sunt în aparatul de specialitate al primarului, distribuite în felul următor: 64 funcții publice de conducere, 423 funcții publice de execuție, 34 de posturi de natură contractuală. 253 de posturi figurează, conform hotărârii CLM, în cadrul Serviciului Public de Impozite și Taxe, dintre care 15 sunt funcții publice de conducere, în vreme ce 198 sunt de execuție, iar alte 40 sunt contractuale.
De asemenea, în cadrul Muzeului de Artă Populară Constanța figurează, potrivit organigramei restrânse, 24 de posturi contractuale, dintre care patru de conducere și 20 de execuție.
Revista "Tomis" este singura entitate care a fost efectiv "rasă" din viața Constanței, pentru că CLM nu o va mai subvenționa. Prin comparație cu închiderea a trei dintre cele 12 cluburi de pensionari, desființarea unei reviste culturale de tradiție este infinit mai importantă pentru acei locuitori ai Constanței care nu reacționează electoral exclusiv în funcție de sacoșa cu ulei, zahăr și pui pe care o primesc.
În total, municipalitatea va desființa 123 de posturi vacante și va disponibiliza 150 de angajați.

Comentează știrea

valentin
22 octombrie 2012
incultii

Cultura e de vina pt tot...mai ales pt niste inculti...dracu sa-i ia!!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0966 secunde