După votul unanim din Consiliul Local Municipal,

Constănțenii vor suporta integral majorarea prețului gigacaloriei

5273
Constănțenii vor suporta integral majorarea prețului gigacaloriei - 5d1d0fb78d609eecfe66d40006775632.jpg
Începând de luna aceasta, pentru un apartament cu patru camere căldura și apa caldă vor costa 228 de lei, în loc de 198, pentru unul cu trei camere - 180 de lei, în loc de 157, pentru un apartament cu două camere - 146 de lei, față de 127, pentru o garsonieră - 99 de lei, în loc de 86.

Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat, în ședința extraordinară de vineri, proiectul de hotărâre privind prețul local de facturare a energiei termice în sistem centralizat al R.A.D.E.T. Constanța. Astfel, ulterior majorării prețului gigacaloriei de către Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în urmă cu două săptămâni și dat fiind faptul că, potrivit declarațiilor primarului Radu Mazăre, de la bugetul de stat nu a fost alocată, până la acest moment, nicio sumă care să acopere subvenția de 45%, constănțenii vor fi nevoiți să scoată din buzunare, începând chiar de luna aceasta, mai mulți bani pentru energia termică. Concret, dacă până la începutul anului 2010 prețul gigacaloriei era de 119 lei, ulterior el a fost majorat cu 10,1%. În pofida unei scumpiri de 10,1%, prețul majorat care va fi suportat de constănțeni depășește acest procent, și asta deoarece administrația locală dă pentru energia termică o sumă mai mare decât aceea cu care ea ajunge în casele locuitorilor Constanței. Astfel, dacă prețul plătit de administrația locală pentru energia termică la CET Constanța este, susține primarul, de 198 de lei pe gigacalorie, constănțenii vor plăti 137 de lei. Majorarea este suportată integral de cetățenii Constanței pe motiv că nici de la bugetul de stat nu vin fonduri pentru subvenție, și nici bugetul local nu stă prea bine. Din contră!
Așa se face că, după câteva veri în care concursurile cu bărcuțe și avioane au "ușurat" bugetul municipalității de câteva milioane de euro, administrația publică locală a prezentat, în ședința de vineri, pe un ton pesimist și rezervat, situația actuală a gigacaloriei. În ceea ce privește cota sa de participare la subvențio-narea gigacaloriei, Primăria Constanța trebuie să suporte 55%, ceea ce înseamnă, așa cum a declarat Mazăre, 120 de miliarde de lei vechi, sumă din care 100 de miliarde de lei reprezintă o lipsă din bugetul local municipal pe 2010. "Intrăm cu lipsă pentru subvenția de 100 de miliarde pentru energia termică", a explicat șeful administrației publice tomitane. Și asta în contextul în care, conform previziunilor făcute de edilul-șef, față de anul precedent la bugetul local se va înregistra o diminuare a veniturilor cu 858 de miliarde de lei vechi.
În această ordine de idei, constănțenii vor plăti, începând de luna aceasta, pentru
un apartament cu patru camere 228 de lei, în loc de 198, pentru unul cu trei camere 180 de lei, în loc de 157, iar pentru un apartament cu două camere 146 de lei, față de 127 cât suportau până în prezent. În ceea ce privește o garsonieră, constănțenii vor achita o factură de 99 de lei, în loc de 86.

Puterea exemplului bunului samaritean
De remarcat a fost, însă, că în cadrul ședinței de vineri, bunul samaritean Radu Mazăre a anunțat că ia în calcul un sistem de subvenționare diferențiată a gigacaloriei în ceea ce privește familiile din Constanța. Mai exact, acest sistem ar presupune o subvenționare a facturii la energia termică în funcție de veniturile familiei: "Nu cred că cel cu Audi Q7 trebuie să plătească la fel ca cel cu Dacia. Mazăre are destui bani să-și plătească factura la energia termică și ca mine sunt, slavă Domnului, destul de mulți", a ținut să precizeze Mazăre, dându-se ca exemplu chiar pe el și vorbind despre propria-i persoană la persoana a treia. Lipsea doar pronumele de politețe "Domnia sa" pentru ca puterea exemplului să fie deplină. E puțin probabil, însă, ca muritorii de rând din Constanța să-și analizeze veniturile și cheltuielile proprii prin raportare la primar. Nu de alta, dar comparația nu păstrează proporțiile. Nu în ultimul rând, edilul-șef a menționat că va propune CLM Constanța până în primăvară acest proiect de hotărâre.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2834 secunde