Chelului, tichie de mărgăritar...

Bani de pompat în cluburile pensionarilor s-au găsit, dar pentru subvenționarea gigacaloriei, ba!

4310
Bani de pompat în cluburile pensionarilor s-au găsit, dar pentru subvenționarea gigacaloriei, ba! - 5904581bbdd549b6076ffe870481b1b0.jpg
Pentru autoritățile locale constănțene, asistență socială pare să însemne în special cluburi pentru pensionari și pachete de alimente pentru vârstnici. Conform proiectului bugetului local pe 2010, publicat pe site-ul Primăriei Constanța pentru a fi supus atenției publice, la capitolul "Asigurări și asistență socială" suma cea mai mare este alocată întreținerii respectivelor cluburi și pachetelor distribuite pensionarilor. Diferența este de milioane de lei bune față de finanțarea alocată cantinelor sociale, ajutoarelor sociale sau subvenționării la încălzirea locuințelor.
Veniturile se micșorează, numărul constănțenilor care rămân fără locuri de muncă este în creștere - din datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Con-stanța numai pentru luna în curs fiind anunțată disponibilizarea a aproximativ 1.000 de oameni - dar preocuparea autorităților locale pentru ajutorarea sărmanilor Constanței este minimă.

Sărmanii hrăniți la cantina socială, aleși în baza unei hotărâri din 2002
Astfel, pentru acordarea ajutoarelor sociale în 2010 au fost alocate puțin peste 2 milioane de lei, iar pentru funcționarea cantinelor din Piața Griviței și Palazu Mare - 2,6 milioane de lei. Evidențele Serviciului Asistență și Protecție Socială arată că în municipiul nostru sunt aproximativ 450 de persoane care primesc, lunar, sprijin financiar pentru că nu au venituri suficiente. De asemenea, alți 850 de constănțeni primesc o masă caldă, zilnic, la una dintre cele două cantine.
Numărul celor care mănâncă la cantine ar putea fi mult mai mare, dacă ar fi actualizate criteriile selectării lor. "Cantinele funcționează în baza unei Hotărâri de Consiliu Local din 2002, astfel că, în cazul pensionarilor, pot primi hrană doar cei cu venituri de până în 122,4 de lei, sumă foarte mică. Hotărârea este cam veche, presu-pun că va fi modificată anul acesta. De asemenea, mai primesc mâncare persoanele cu handicap și familiile cu mulți copii, cu obligația ca aceștia să frecventeze școala", ne-a declarat Daniela Drecșan, șef Serviciu Asistență și Protecție Socială. Ea a mai precizat că nu există plafon financiar în stabilirea persoanelor cu dizabilități și familiilor care obțin acest tip de ajutor, ci sunt selectate "cazurile excepționale, cu venituri foarte mici, în urma anchetelor sociale".

Cafelele și serile dansante din cluburi cer mai mulți bani
Pe de altă parte, pentru cluburile pensionarilor și pentru pachetele de alimente care le sunt destinate, în proiectul de buget sunt prevăzute peste 18,3 milioane de lei. Mai precis, ca să fim fideli exprimării din proiect, pentru "alte cheltuieli în domeniul asigurărilor și asistenței sociale"(!). Jumătate din sumă este destinată funcționării celor 14 cluburi pentru pensionari, existente în municipiu: pentru asigurarea cafelelor și a altor băuturi calde, pentru întreținerea automatelor, plata chiriei spațiilor unde joacă vârstnicii șah și table (iar chiriile ajung și până la 20 - 22 euro/mp, fiind destul de piperate, după cum susțineau și consilierii locali liberali în ședința din august 2009), a energiei electrice și apei curente consumate, dar și pentru difuzarea muzicii ambientale. Potrivit reprezentanților Uniunii Producătorilor de Fonograme din România, anul trecut autoritățile locale constănțene au dat aproape 6.000 de lei pentru licența de difuzare a muzicii în cluburi.
Totuși, având în vedere că 2010 este un an de criză (ba chiar primarul Radu Mazăre s-a exprimat, în stilu-i caracteristic, despre starea bugetului pentru anul în curs ca fiind "cotoioasă"), ar trebui totuși să se renunțe măcar la o parte din respectivele cluburi. Iar banii, în loc să fie destinați serilor dansante organizate în cluburi, întreținerii plasmelor și automatelor de cafea, să fie direcționați spre nevoi mai stringente, mai ales într-o astfel de perioadă. Necesități ar fi: pentru ajutorarea mai multor familii cu venituri reduse, pentru realizarea unui adăpost pentru oamenii străzii, care să nu mai ia cu asalt Urgența Spitalului Județean, sau pentru subvenționarea majorării de 10% a prețului gigacaloriei - referitor la care edilul local susținea că va fi "imposibil" să se găsească resursele financiare necesare.
De altfel, vârstnicii sunt alarmați că facturile se vor majora amenințător în sezonul rece viitor. Avem convingerea că pensionarii sunt interesați să nu-și lase întreaga pensie la întreținere, și nici nu vor să stea în frig în locuințe, dar să joace table și șah la club. Facem precizarea că în proiectul de buget local, pentru ajutoare pentru locuințe este alocată suma de 1,2 milioane de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1949 secunde