Primarul Cristian Cârjaliu:

"Cu toată majorarea taxelor, locuitorii din Agigea sunt mult mai câștigați ca în alte părți"

503
1
Primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu, a declarat că, la nivelul localității pe care o reprezintă, taxele și impozitele au fost majorate cu 16%, o indexare a acestora nemaifiind făcută din anul 2008.

"De patru ani, la Agigea nu a mai fost majorată niciun fel de taxă, astfel că în perioada 2008-2012, ele au avut același cuantum. Totuși, acest lucru nu se poate face la infinit deoarece toate celelalte cheltuieli au tot crescut, astfel că trebuie aplicată majorarea în raport cu inflația. Așa că, anul acesta mărim taxele cu 16 %", a declarat primarul Cristian Cârjaliu.

Totuși, el a explicat că oamenii nu trebuie să intre în panică deoarece, practic, majorarea nu este foarte mare.

"Locuitorii din Agigea pot sta liniștiți, nu trebuie să se sperie, deoarece majorarea nu este așa de mare cum se aude prin alte părți. De exemplu, dacă facem referire la impozitul pentru o casă cu o suprafață de 250 de metri pătrați, până acum se plătea 100 de lei pe an. De acum, cu majorarea aplicată, se va plăti 116 lei. Totodată, de exemplu, pentru taxa de gunoi la Agigea se plătea 50 de lei pentru o casă, pentru tot anul. Acum, o să se plătească până în 55 de lei. Această taxă se plătește pe locuință, indiferent de câte persoane locuiesc în ea. Dacă luăm în considerare că prin alte părți pentru taxa de gunoi se percepe o taxă pentru fiecare persoană în parte, cred că cei din Agigea sunt mult mai câștigați", a mai spus Cristian Cârjaliu.

Edilul a mai adăugat că, în continuare vor exista și facilități pentru o anumită categorie de pensionari, ce va fi scutită de plata taxei la gunoi și la pază.

"Eu sper ca oamenii să înțeleagă că aceste majorări erau necesare, nu am făcut decât să aplic legea", a mai spus primarul care este și jurist de profesie.

Ordonanța prin care majorarea cu 16% sau păstrarea taxelor locale la nivelul din 2012 este lăsată la latitudinea primăriilor, ca opțiune, a fost adoptată, miercuri, de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.

"Am adoptat ordonanța simplă privind taxele locale. Prin decizia autorităților locale taxele fie rămân la nivelul din 2012 ori se măresc cu rata inflației pe ultimii trei ani", a anunțat premierul Victor Ponta.

Cu toate acestea, în cursul zilei de ieri, reprezentanții Institutului pentru Politici Publice (IPP) au cerut Guvernului anularea acestei ordonanțe care permite autorităților locale să nu indexeze taxele și impozitele locale cu rata inflației.

"Institutul pentru Politici Publice (IPP) critică atitudinea inconsecventă, cu consecințe grave pe care le vor demonstra și controalele ulterioare ale Curții de Conturi la nivelul execuției bugetelor autorităților locale, a Guvernului României, prin emiterea Ordonanței de Urgență nr. 1/2013 pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul impozitelor și taxelor locale, prin care a făcut facultativă, în 2013, aplicarea prevederilor extrem de clare ale Codului Fiscal prin care se impune tuturor autorităților indexarea taxelor locale cu rata inflației. Foarte probabil, la controlul Curții de Conturi asupra execuției bugetare din 2013, controlorii financiari vor interpreta că primarii care ignoră obligația indexării taxelor și impozitelor locale prevăzută în Codul Fiscal invocând OG nr. 1 au săvârșit o ilegalitate și vor trebui să suporte consecințele", se arată într-un comunicat al IPP.

Comentează știrea

borat
11 ianuarie 2013
Bravo !!!

Chiar cu aceasta majorare va multumim ca in Agigea se face ceva si se vad schimbari in fiecare zi. Populatia va apreciaza atat timp cat lucrurile se misca pozitiv.Poate cu aceasta ocazie dati un exemplu si primarului din Eforie care asa cum se arata lucrurile merg in jos. Foarte frumos a fost vara trecuta in centru cu acele tarabe si nu mai spun de investitiile pe care le fac proprietarii in utilitatile de care au nevoie.BRAVO DOMNU PRIMAR.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4424 secunde