Cum se vor reduce costurile cu energia electrică în comuna Bărăganu

2615
Cum se vor reduce costurile cu energia electrică în comuna Bărăganu - cumsevorreducecosturilelabaragan-1414432366.jpg

Articole de la același autor

Administrația publică locală și instituțiile de interes public din comuna Bărăganu vor fi beneficiarii unui proiect ce vizează "Eficientizarea consumului de energie electrică pentru comuna Bărăganu" prin finanțare nerambursabilă.

Primarul comunei Bărăganu, Titu Neague, a spus că una dintre preocu-pările constante ale administrației publice din comuna Bărăganu o reprezintă identificarea oportunităților de finanțare prin intermediul cărora să pună în valoare potențialul zonal al surselor energetice și să realizeze facilități concrete de producere a energiei electrice care să contribuie la dezvoltarea durabilă în plan economic și social al comunității.

În acest sens, în urmă cu mai mult timp, a fost depus un proiect spre finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Axa Prioritară 4: creșterea eficienței energetice și a securității furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice, Domeniul de intervenție: 4.2. valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi, Operațiunea: sprijinirea investițiilor în modernizarea și realizarea de noi capacități de producere a energiei electrice și termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile.

Concret, proiectul se numește "Eficientizarea consumului de energie electrică pentru comuna Bărăganu" și prevede construirea unui sistem hibrid de producere a energiei electrice alcătuit dintr-o turbină eoliană și o instalație de biogaz.

După mai mult timp de așteptare, proiectul a fost declarat câștigător. În prezent, el se află în derulare fiind co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanțare încheiat între comuna Bărăganu cu Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie. Obiectivul specific acestui proiect prevede diversificarea surselor de producere a energiei electrice: construirea și instalarea unui sistem eolian pentru producerea energiei electrice de 200 KW și a unei instalații de producere a biogazului având o capacitate de 100 metri cubi/30KW.

"Proiectul mai vizează ca tot curentul electric produs în urma construirii turbinei eoliene și a instalației de biogaz obținut cu ajutorul surselor energetice să fie folosit pentru iluminatul stradal și pentru consumul instituțiilor publice aflate în administrarea comunei, cum ar fi, școli, grădinițe, cămine culturale, dispensar și primărie. Astfel, costurile cu energia electrică se vor reduce substanțial iar economiile rezultate vor fi direcționate pentru susținerea altor proiecte de dezvoltare locală care vor contribui pe termen lung la creșterea gradului de bunăstare și confort al populației. De asemenea, nu în ultimul rând prin punerea în practică a acestui proiect se pot crea noi locuri de muncă pentru oamenii din comuna noastră", a declarat primarul Titu Neague.

Valoarea totală a proiectului este de 5.147.986,00 lei, valoarea totală eligibilă fiind de 4.155.670,00 lei din care contribuția comunei reprezintă echivalentul a 2% din valoarea totală eligibilă, respectiv, 83.113,40 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2442 secunde