De ce a sesizat Iohannis CCR

74
De ce a sesizat Iohannis CCR - klausiohanniscotroceni-1445164513.jpg

Articole de la același autor

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Constituțională cu privire la legea prin care prefecții vor putea verifica legalitatea actelor președinților de Consilii Județene și vor sesiza organele competente, șeful statului motivând că măsura este interzisă de Legea fundamentală.

Potrivit actualelor reglementări, prefectul verifică legalitatea actelor administrative ale primarului, ale Consiliului Județean și ale Consiliului Local. Legea, inițiată de senatorul PNL Andrei Volosevici și adoptată la finalul lunii septembrie de Senat, introduce și actele președintelui de CJ - precum și cele întreprinse în baza delegării atribuțiilor de către șeful Consiliului Județean sau de către primar - în această listă de dispoziții ce pot fi verificate și contestate de prefect.

Potrivit sesizării de neconstituționalitate trimisă de Administrația Prezidențială, articolul 123, aliniatul 5, din Constituție prevede expres că "Prefectul poate ataca, în fața instanței de contencios administrativ, un act al consiliului județean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept". Astfel, Iohannis atrage atenția că o lege nu poate modifica dispoziții ale Constituției, adăugând noi criterii.

"Într-o interpretare literală a dispozițiilor constituționale ale art. 123 alin. (5), modificările aduse de legea dedusă controlului de constituționalitate sunt contrare acestor dispoziții, întrucât textul Legii fundamentale nu introduce în enumerarea limitativă a actelor care pot fi atacate de prefect la instanțele de contencios administrativ și actele președintelui consiliului județean, referindu-se exclusiv la actele consiliului județean, ale consiliului local și ale primarului", se arată în sesizarea făcută la CCR, care precizează că astfel de modificări nu pot fi aduse decât prin revizuirea Constituției.

Astfel, președintele contestă legalitatea unei măsuri care i-ar da prefectului puterea de a sesiza organele competente cu privire la actele președinților de CJ.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7915 secunde