Decât la oraș codaș, mai bine la sat fruntaș. Orașul din județul Constanța care vrea să redevină comună

12296
3
Decât la oraș codaș, mai bine la sat fruntaș. Orașul din județul Constanța care vrea să redevină comună - baneasaprimarpaulcolis-1494430929.jpg

Articole de la același autor

După 13 ani de când primarul Nicolae Coman le promitea cetățenilor că vor avea o viață de orășeni, astăzi, reprezentanții administrației publice din orașul Băneasa fac demersuri pentru ca localitatea să treacă de la statutul de oraș la cel de comună. În acest sens, în cursul zilei de astăzi, consilierii locali din Băneasa au fost convocați în ședință de primarul Paul Coliș.

Pe ordinea de zi se află mai multe proiecte de hotărâre, dar și cel care vizează desfășurarea unui referendum local pentru consultarea locuitorilor cu drept de vot cu privire la modificarea statutului unității administrativ teritoriale (UAT) Băneasa prin trecerea acestuia de la statutul de oraș la cel de comună. Consultarea cetățenească ar urma să aibă loc duminică, 11 iunie, zi în care în unele localități din țară au loc alegeri locale parțiale.

Localitatea Băneasa a fost declarată oraș în anul 2004, conform Legii 351/2001, ca urmare a diligențelor depuse de fostul edil Nicolae Coman. Pe atunci, șeful administrației locale le promitea cetățenilor o viață ca la oraș, cu locuri de muncă și atragerea de fonduri europene care să ducă la dezvoltarea urbei. Între timp, nimic din cele spuse nu s-a adeverit, Băneasa fiind chiar o localitate mai săracă decât unele localități cu statut de comună. În schimb, cetățenii s-au ales cu taxe mai mari conform statutului de oraș.

În acest context, aleșii locali au decis să ia taurul de coarne și să rezolve problema în primul rând din punct de vedere juridic. În consecință, proiectul de hotărâre are ca inițiatori opt din cei 15 consilieri locali: Eleonor Blagan, Costel Burcă, Gigi Carastoian, Emil Grosu, Niculae Filip, Mareș Mirea, Ion Petcu și Ayduan Osman.

"Cu trecerea timpului, ca efect al crizei economice și al unor restricții bugetare generalizate pe tot cuprinsul țării, nivelul unora dintre indicatorii de urbanizare a scăzut semnificativ în raport cu data declarării ca oraș a UAT Băneasa. În același timp, unele instituții de interes public cum ar fi Judecătoria, spitalul, Parchetul, etc. care se constituie în indicatori și argumente de urbanizare a UAT Băneasa nu mai funcționează. Infrastructura de drumuri, rețele de utilități publice și gradul de echipare edilitară nu mai sunt la nivelul cerut pentru un oraș. Ca efect al crizei economice a scăzut în mod vizibil nivelul de trai și puterea de cumpărare a populației orașului, influențând în mod negativ posibilitatea acestora de a plăti taxe și impozite locale specifice unui oraș. După intrarea României în UE cele mai mari sume de bani s-au alocat prin PNDR, care finanțează proiecte de dezvoltare rurală. Din cauză că avem statutul de oraș noi nu am putut accesa aceste fonduri nici pentru proiecte publice, nici pentru cele private, dezavantajând atât populația, cât și pe operatorii economici. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pentru care am inițiat procedura legală de schimbare a statutului UAT Băneasa de la statutul de oraș la cel de comună", se spune în expunerea de motive.

În consecință, după ce proiectul de hotărâre va trece de votul aleșilor locali și va primi aviz de legalitate din partea Prefecturii Constanța, locuitorii cu drept de vot din Băneasa vor trebui să se prezinte la urne și să răspundă cu "DA" sau "NU" la următoarea întrebare: "Sunteți de acord ca UAT Băneasa să-și schimbe statutul din oraș în comună?".

Potrivit primarului Paul Coliș, cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea referendumului se suportă din bugetul local al orașului Băneasa.

În momentul de față, conform ultimului recensământ, populatia orașului Băneasa se cifrează la 5.353 de locuitori. Dintre aceștia, 2.687 sunt femei și 2.666 bărbați. Din totalul populației, 1.100 sunt de etnie romă.

În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, aceasta este concentrată în societățile cu profil agricol, zootehnic, industrial și de construcții. Totalul salariaților era, la ultimul recensământ, de 1.440.


Comentează știrea

Un cetațean
11 mai 2017
Oare chiar fruntaș

O masură populistă care nu face bine decât celor care fac agricultura, cum sunt primarul si vice-primarul. Acestia vor plati impozite mai mici. Puterea de cumparare nu a scazut dat fiind faptul ca in ultimii 5 ani s-a inmultit considerabil numarul de magazine si baruri, apărând chiar si un magazin gen super-market (Profi). Se cauta bagarea mizeriei sub preș, praf în ochi penibil. Actuala conducere acuza inexistenta spitalului sau judecatoriei dar nici nu iau masuri in rezolvarea acestor probleme. Spitalul il lasa in paragina, nici lemne nu le dau, de judecatorie nici nu incape vorba. Deci, in loc sa rezolvam probleme cu adevarat importante mai bine luam masuri populiste de distragere a atentiei de la inactivitatea alesilor.

Gigi
11 mai 2017
Adevarat

Aceasta masura avantajeaza doar pe cei care lucreaza pamant. Prostimea si oamenii de rand la fel o vor duce. Cat despre proiecte europene ...cine sa le scrie? Primarul ?! sau Dintarul? Doar daca au vreun interes personal intreprind ceva... Mai bine stati in casa... sa nu faca cvorum

Un cetatean
11 mai 2017
Strazi

Sa refaca bordurile pe strada florilor ca le intra apa in curte cetatenilor si le distruge munca.Ajunge aptita politica si promosiuni din parte asa numitilor politicieni din baneasa.Suntem satui de atitea minciuni vrem fapte

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7767 secunde