De ce mai există licee la țară? Bacul nu mai trece de coada vacii

1009
4
De ce mai există licee la țară? Bacul nu mai trece de coada vacii - cuasadirectori1-1433955218.jpg

Articole de la același autor

Anul trecut, în județul Constanța, au existat patru unități de învățământ liceal care au reușit "performanța" de a înregistra promovabilitate zero la sesiunea de Bacalaureat 2014, motiv pentru a încerca să aflăm ce măsuri au întreprins managerii acestor instituții pentru a îndrepta situația.

Cu unii dintre acești directori am discutat și de-a lungul anului școlar 2014-2015 și ne mărturiseau că în ciuda tuturor încercărilor, nu pot aduce cu forța elevii la cursurile remediale inițiate special pentru clasa a XII-a.

Cele patru unități nominalizate anul trecut de Inspectoratul Școlar Județean Constanța cu promovabilitate zero sunt Liceul Tehnologic "Nicolae Istrățoiu" Deleni, Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrecu" Cumpăna, Liceul Tehnologic "Radu Prișcu" Dobromir și Liceul Tehnologic "I.C. Brătianu" Nicolae Bălcescu.

La Deleni, prof. Doina Girel, director, afirma că dintr-o clasă a XII-a de 18 elevi, s-au înscris doar 8 pentru Bacalaureat. "Tot anul școlar s-a mers pe pregătire suplimentară, colegii mei încercând să-i ajute, dar din păcate mai sunt și corijenți care cel mai probabil se vor prezenta în toamnă". Tot o singură clasă a existat și la Cumpăna, și după cum afirma prof. Monica Nuțu, director adjunct, din cei 24 de absolvenți, s-au înscris 17 la Bacalaureat, ceilalți șapte neavând situația școlară încheiată. La Nicolae Bălcescu, am aflat de la prof. Tatiana Stoica, director, că din cei 19 ab-solvenți, doar șase s-au înscris la examenul de maturitate. "Este o situație mai deosebită și fiecare în parte are o poveste de viață specială", afirma directorul.

Aceeași situație am întâlnit-o și la Liceul Teoretic din Băneasa, unde am aflat că, din cei 75 de absolvenți de-a XII-a, vor susține Bacalaureatul 46, ceea ce ne face să credem că în mediul rural sita examenului de maturitate se cerne încă dinainte de a mai susține liceenii probele. Semn că s-au convins că nu oricine mai poate să țină o diplomă de Bacalaureat în mână.

Precum capra râioasă… da’ cu coada pe sus

La Dobromir, în ciuda încercărilor noastre de a stabili un dialog civilizat cu prof. Daniel Stroe, directorul liceului, am fost luați la rost, de genul "Ce calitate aveți să-mi puneți asemenea întrebări? Luați legătura cu Inspectoratul Școlar pentru ce doriți să aflați!". La fel și la o altă unitate "fruntașă" la promovabilitate în județul Constanța, și anume Liceul "Regele Carol I" din Ostrov, unde prof. Florica Constantin, director adjunct, a avut "amabilitatea" de a ne refuza orice comentariu legat de numărul de înscriși la Bacalaureat din cele două clase care au absolvit anul acesta.

Că place sau nu, învățământul în mediul rural îndepărtat al județului este unul cu totul special și tocmai de aceea nici profesorii nu se înghesuie să rupă pragurile unor unități precum Dobromir sau Ostrov. Dar când în fruntea instituțiilor mai există și asemenea cadre didactice care refuză orice dialog, dintr-un motiv doar de ele știut, chiar că nu ne mai miră non-performanțele. 

Comentează știrea

Costel
10 iunie 2015
nu radeti

purtati-va frumos cu candidatii astia si nu-i mai criticati... peste ani vor fi doctori in specializari extraordinare si vor fi conducatorii vostrii !

d
11 iunie 2015
d

nu e rau cu liceele la tara, probabil trebuiau facute scoli de meserii. se castiga bani buni daca stii o meserie: instalator, zugrav, mecanic...etc - problema este ca profesorii nu sunt platiti, nu sunt motivati sa mearga la tara...nu mai e ca inainte de 89, unde te repartiza, acolo te duceai. si nici cu astia de la orase nu mi-e rusine..vai de capul lor..numai besini au in cap..si elevii si profesorii.

3. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Memo
11 iunie 2015
Ai carte,da-te la o parte !

Nu mai exista motivatia pentru perfectionarea serioasa. In principiu,mai toti cei cu carte multa o duc foarte prost,sunt efectiv marginalizati . Acced la functii inalte si la pozitii importente in primul rand cei fara o pregatire temeinica .Nu cultura te face azi important,ci tupeul. ,,Lumea buna'' nu este cea formata din oameni care au ajuns la un statut superior prin educatie si munca folositoare societatii,ci din beizadele,borfasi denumiti aiurea oameni de afaceri si prostituate. Pa la ce bun sa inveti carte? Da,ar mai fi Solutia sa inveti ca apoi sa emigrezi dar de tanar,ca sa apuci sa-ti faci o viata intreaga acolo,in alte parte,eventual sa-ti iei cetatenia straina. Cei ce fac azi prezentul urat mirositor fac de fapt viitorul nesigur,cei fara valoare din varfurile societatii demotiveaza tineretul si nu numai tineretul.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5286 secunde