Democrat-liberalul Mihai Petre solicită conducerii CJC convocarea unei ședințe extraordinare pentru salvarea Operei constănțene

1211
Consilierul județean PDL Mihai Petre a transmis, ieri, o scrisoare deschisă președintelui Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, privind situația Operei Constanța.
Mihai Petre scrie că, în cadrul ședinței CJC din 15 iulie, "s-a produs o mare nedreptate". "Prin adoptarea proiectului de hotărâre privind reorganizarea prin absorbție a instituțiilor de spectacole, aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli și a organigramei și statului de funcții ale noii entități -Teatrul de Stat- , a dispărut din peisajul cultural dobrogean, dar și național, una dintre cele mai prestigioase instituții de profil ale județului nostru: Opera Constanța", mai susține consilierul în aceeași scrisoare.
În opinia sa, Consiliul Județean Constanța nu a epuizat toate variantele pentru a evita sfârșitul tragic al operei constănțene. Potrivit lui, există alternative care pot conduce la salvarea și funcționarea Operei Constanța "la parametri de performanță culturală".
În scrisoarea adresată șefului CJC, Mihai Petre arată că "de departe cea mai firească și cea mai corectă" variantă este preluarea acestei instituții de către Consiliul Local Municipal Constanța. "În contextul în care actul județean de cultură, prin instituțiile aflate în subordinea Consiliului Județean Constanța, se desfășoară în proporție de peste 99% pe teritoriul municipiului Constanța, atunci este cât se poate de normal ca și contribuția Consiliului Local Municipal să fie proporțională, și nu de aproape 0% cum este în prezent", argumentează consilierul.
El mai propune o variantă, de termen scurt și mediu: preluarea individuală personală a Operei Constanța de către Fundația "Fantasio" și desfășurarea activității culturale specifice sub această egidă, cu sprijinul financiar al CJC, până când situația economică națională va permite relaxarea normativelor de personal din administrația publică locală.
La sfârșit, consilierul democrat-liberal i-a solicitat președintelui CJC să convoace o ședință extraordinară având ca punct distinct pe ordinea de zi soluția de termen scurt și mediu propusă pentru salvarea Operei constănțene, materializată într-un proiect de hotărâre privind preluarea artiștilor din cadrul Operei în cadrul Fundației "Fantasio" Constanța.
"Județul Constanța are nevoie de un act de cultură de top și nu second-hand, iar acest lucru este posibil doar dacă ne concentrăm cu toții pe soluțiile salvatoare ale Operei Constanța și nu pe politizarea excesivă a OG 63/2010", a încheiat Mihai Petre.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4801 secunde