Deputații au solicitat intervenția organelor de cercetare în cazul unui program agricol de 80.000.000 de dolari

2821
Comisia parlamentară de anchetă privind situația sistemelor de irigații, precum și a altor structuri ale sistemului de îmbunătățiri fun-ciare a fost înființată în vara anului trecut, pe 24 iunie, printr-o hotărâre a Camerei Deputaților.
Președintele comisiei a fost democrat-liberalul Valeriu Tabără, din echipa de verificări făcând parte și deputatul constănțean Constantin Chirilă, care s-a ocupat de zonele: Dobrogea, Moldova de Sud și de Nord, potrivit unui comunicat de presă.
În Raportul final al Comisiei, se precizează că principalul obiectiv al anchetei parlamen-tare a fost verificarea modului prin care organele de specialitate au urmărit respectarea măsurilor de reabilitare și menținere în funcțiune a amenajărilor de irigații în zonele afectate. Apoi, comisia și-a propus să analizeze structurile ce privesc folosirea fondurilor alocate pentru sis-temele de irigații, măsurile instituite pentru reglementarea irigațiilor în 2009 și măsurile ce se pot lua în regim de urgență. La toate acestea se adaugă și stabilirea pierderilor și costurilor de întârziere a aplicării udărilor, pre-cum și verificarea oricăror as-pecte incidente cu acest eveniment.
Membrii comisiei au făcut verificări în teren, dar au invitat la audieri, în perioada 7.07.2009 - 11.09.2009, toți factorii responsabili și de decizie care au fost implicați în Programul RomAg 98. Singurul care a refuzat să se prezinte la audieri a fost Mircea Geoană, care în perioada derulării programului RomAg era amba-sador al României în USA, iar în prezent este senator și președinte al Senatului României.
Deputații au constatat o serie de nereguli în derularea Programului agricol RomAg 98, în valoare de aproximativ 80.000.000 de dolari. Analizând toate documentele și probele, Comisia de anchetă a constatat că se impune sesizarea instituțiilor statului abilitate în vederea efectuării de cercetări pentru definirea clară a cauzelor și responsabililor situației în care se află sistemul de îmbunătățiri funciare din România, respectiv: Curtea de Conturi, ANAF, DNA, IGP și SRI.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3697 secunde