Deputatul Bogdan Huțucă: "Bugetul pe anul 2020 va oferi României șansa unei creșteri economice sănătoase"

1070
Deputatul Bogdan Huțucă:

Articole de la același autor

Guvernul PNL a întocmit bugetul pe anul 2020 și își va angaja răspunderea pentru adoptarea rapidă a acestuia. În acest context, deputatul Bogdan Huțucă, președinte al PNL Constanța, consideră că România are nevoie de bugetul pe 2020 aprobat până la sfârșitul acestui an, dar mai ales are nevoie de o construcție bugetară bazată pe cifre reale și obiective, care să repună țara pe harta investițiilor și dezvoltării.


"Timp de 3 ani, guvernările PSD au măsluit bugetul pentru a îndestula clientela de partid și a păcăli electoratul cu iluzia unui sac fără fund. În realitate, deficitul economic și inflația îngropau speranțele românilor și îndatorau generațiile viitoare. PNL își propune să repare tot răul făcut de PSD și să pună bazele unei creșteri economice sănătoase care să asigure îmbunătățirea reală a nivelului de trai. Bugetul pe 2020 propus de PNL este primul buget al adevărului după ani de minciună pesedistă care au aruncat economia României în haos și care au produs instabilitate, impredictibilitate și au alungat investițiile străine și interne", a declarat deputatul Bogdan Huțucă. 


Astfel, prin bugetul propus pentru 2020 este asigurată creșterea salariilor și pensiilor, creșterea nivelului investițiilor publice, este prevăzută finanțarea marilor proiecte de infrastructură. 


De asemenea, Guvernul PNL reduce în 2020 deficitul bugetar la 3,58% (de la 4,3%) și fixează un calendar de revenire a acestuia sub pragul de 3% în 2022. Creșterea economică prevăzută este de 4,1%, cu o pondere a investițiilor de 4,5%, respectiv mai mare decât în 2019 cu 6,3 miliarde de lei, și o rată a inflației de 3,1%.


"Sunt înghețate salariile demnitarilor, redusă subvenția pentru partidele politice, interzicerea cumulului pensie/salariu pentru angajații din sectorul public, interzicerea detașărilor din sectorul privat în sectorul public, raționalizate cheltuielile cu bunuri și servicii ale instituțiilor publice – adică măsuri care să genereze economii la bugetul de stat, astfel încât să poată fi respectate celelalte angajamente legale referitoare la pensii și salarii. PNL guvernează cu adevărat în interesul românilor și este sincer cu realitățile economice și bugetare, fără ascunzișuri și cosmetizări", a mai adăugat Bogdan Huțucă.


Ce spune despre alocațiile copiilor


Liderul PNL Constanța dă ca exemplu în acest sens situația dublării alocațiilor propusă de PSD, măsură care nu are nicio sursă bugetară la bază. 


"PNL este primul susținător al creșterii alocațiilor de stat pentru copii, fiind partidul care a promovat ultimele majorări ale acestora – ultima chiar la începutul acestui an. Este motivul pentru care deputații PNL au refuzat să se exprime la vot, știind faptul că măsura propusă de PSD nu are bază reală, iar PSD nu a inițiat în mod onest acest demers. Dovada acestui lucru stă tocmai în faptul că nu au spus de unde se asigură sumele necesare pentru această majorare. Impactul acestei măsuri este de 6 miliarde de lei, adică duce la o adâncire substanțială a deficitului bugetar – ceea ce înseamnă împrumuturi care se rostogolesc spre a fi plătite tocmai de copiii de astăzi, salariații de mâine", a mai precizat Bogdan Huțucă.


De asemenea, prin proiecția bugetară gândită de PNL, bugetele Educației și Sănătății vor crește în mod real comparativ cu 2019, în ciuda propagandei pesediste care împroașcă minciuni din toate părțile. 


Bugetul real al Educației va fi de 3,8% din PIB (față de 2,8% execuție bugetară anul acesta), și țintește atingerea pragului de 6% în următorii 2-3 ani. 


În același timp, bugetul total al Sănătății este mai mare cu 2,4 miliarde de lei față de bugetul guvernului PSD pentru anul 2019, fără a uita că pesediștii au promis în 2016 că vor realiza 8 spitale regionale, însă la finalul anului 2019 nu reușiseră să pună nici măcar o cărămidă la o fundație. 


"Suntem într-o situație excepțională, care reclamă adoptarea rapidă a bugetului de stat, înainte de începerea noului an. Este necesară finanțarea pentru plata salariilor, pensiilor și celorlalte drepturi sociale. Este de preferat o adoptare rapidă a bugetului de stat decât o tergiversare din ambiții politicianiste până anul viitor, care va afecta predictibilitatea de care are atât de mare nevoie mediul economic", a mai declarat deputatul Bogdan Huțucă, referindu-se la asumarea răspunderii Guvernului pe Legea bugetului pe 2020. 


Bugetele primăriilor, afectate


Un alt aspect foarte important este reprezentat de finanțarea autorităților locale, atât de mult lovite de guvernarea PSD. În goana după bani, pesediștii au scăzut sumele care rămân autorităților locale, din impozitul pe venit și din cota defalcată de TVA, fiind afectate toate bugetele UAT-urilor din România. 


PNL consideră că banii trebuie cheltuiți în primul rând în comunitățile care îi produc deoarece acolo se cunosc prioritățile și problemele cu care se confruntă cetățenii. Astfel, prin bugetul de stat din 2020, sumele defalcate din impozitul pe venit, care vor fi transferate către administrațiile locale vor fi cu aproape 4,5 miliarde lei mai mari, de la 21,6 miliarde la 26,2 miliarde. De asemenea, sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și Municipiului București cresc cu 2,76 miliarde lei, de la 1,68 miliarde de lei în 2019, la 4,44 miliarde lei în 2020.
Prin aceste măsuri, PNL repară o nedreptate uriașă comisă de PSD și oferă autorităților locale banii necesari pentru dezvoltare, finanțarea modernizării și întreținerii infrastructurii școlare, pentru derularea unor programe naționale, pentru copiii cu nevoi speciale, stimulente pentru eliminarea abandonului școlar, alte măsuri cu caracter social; infrastructură, plata contractorilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5477 secunde