Deputatul Dănuţ Aelenei: „Este nevoie a se construi mai multe creşe şi grădiniţe”

1236
Deputatul Dănuţ Aelenei: „Este nevoie a se construi mai multe creşe şi grădiniţe” - dan-1657726894.jpg

Articole de la același autor

Deputatul constănţean Dănuț Aelenei a atras atenţia prin intermediul unei declaraţii politice, că, în fiecare an, în primăvară, tinerii părinți se confruntă cu aceeași problemă și anume: lipsa acută de locuri în grădiniţe, cu precădere în mediul urban şi în mediul urban mare. El spune că, deși se fac promisiuni atât la nivel local cât și central că vor fi construite creșe și grădinițe, situația este din ce în ce mai grea.

„Copiii în vârstă de până la şase ani sunt cuprinşi într-o mică măsură într-un serviciu formal de îngrijire, potrivit Institutului Naţional de Statistică, realizat în urmă cu câţiva ani. Această situaţie plasează România în urma celor mai multe state europene şi face dificilă atingerea dezideratului european de asigurare a unui nivel de cuprindere de 90% în rândul preşcolarilor de trei-şase ani şi de 33% în rândul copiilor de 0-3 ani. Lipsa locurilor în grădiniţe are multiple efecte negative. Unul dintre acestea este faptul că, pentru fiecare copil pentru care părinţii nu obţin un loc la grădiniţă, un membru al familiei este indisponibilizat pentru piaţa muncii, acesta trebuind să rămână acasă pentru supravegherea copilului”, a spus deputatul Dănuţ Aelenei.

El a mai explicat că, în secundar, constatăm că este vorba şi despre o inechitate socială: finanţarea sistemului de învăţământ preşcolar se face din bani publici, de la buget.
 

„Prin urmare, beneficiarii acestuia ar trebui să fie în mod egal toţi cetăţenii contribuabili. Din păcate, nu este cazul. O parte, aceia care reuşesc înscrierea copilului la grădiniţă, beneficiază de alocaţia financiară respectivă indirect prin participarea la sistem, cu avantajele şi dezavantajele sale, restul nu beneficiază deloc. În această a doua categorie largă includem atât părinţii care decid să-şi înscrie copiii la o grădiniţă din sistemul pivat, şi care suportă integral costurile fără să beneficieze de nicio alocaţie sau subvenţie de la stat, cât şi aceia care, nereuşind să înscrie copilul la o grădiniţă, rămân în îngrijirea acestuia acasă”, a mai spus parlamentarul.
 Şi, totuşi, chiar dacă sunt destul de puține locurile în grădinițele de stat, părinții vor să-și înscrie micuții la astfel de instituții de învățământ.

„Și problema creșelor este una spinoasă. Nu numai lipsa locurilor în creșele de stat ci și faptul că creşele din toată ţara au trecut din administrarea primăriilor în cea a Ministerului Educaţiei conform Legii 17 din 13 ianuarie 2022 ale cărei norme de aplicare au destule neclarități.

Ce înseamnă trecerea creșelor din administrarea primăriilor în cea a Ministerului Educației: reducerea numărului de personal în creşe şi doar o asistentă medicală pe toată unitatea. Atenţie, vorbim de unităţi unde merg copii de la 0 la 3 ani. Cu alte cuvinte, mai puţină grijă pentru copiii noştri. Reducerea programului de lucru la 10 ore. Practic, dacă trebuie să ajungi la serviciu la 7 dimineaţa, nu o să mai ai unde să laşi copilul. Scăderea salariului pentru personalul din creşă cu 40 la sută, practic riscăm să plece de bunăvoie oamenii care îngrijesc copii cu nevoi specifice vârstei mici: învaţă să meargă, sa mănânce, să facă la oliţă, să vorbească etc. Personal nu înțeleg lipsa totală de interes a celor ce ar trebui să fie preocupați de aceste probleme ce vizează însăși viitorul țării noastre, copiii acestei țări. Nu pot crede că autoritățile locale nu pot găsi spații pentru construirea unor imobile cu destinația de creșe sau grădinițe. În ceea ce privește fondurile necesare construirii acestora sunt sigur că se pot găsi fonduri atât locale, guvernamentale sau europene și pot fi implicați și părinții printr-o campanie de conștientizare a necesității educării conforme a tinerei generații”, a mai spus deputatul constănţean Dănuţ Aelenei, în declaraţia sa politică. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5121 secunde