Dreapta politică nu a ajuns la un acord comun. Va reuși Iohannis să o convingă?

1173
Dreapta politică nu a ajuns la un acord comun. Va reuși Iohannis să o convingă? - fondconsultari-1607875607.jpg

Articole de la același autor

La Palatul Cotroceni vor avea loc, luni, consultări ale şefului statului cu reprezentanţii formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Preşedintele Iohannis i-a invitat la consultări pe reprezentanţii PSD, PNL, ai Alianţei USR-PLUS, Alianţei pentru Unirea Românilor şi UDMR, dar şi pe cei ai minorităţilor naţionale.



În acest context, partidele au anunțat componența delegațiilor care vor discuta cu șeful statului. Astfel, delegația PSD pentru consultările de la Cotroceni este formată din Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu și Gabriela Firea. Delegația PNL este condusă de Ludovic Orban care îi are alături pe Florin Cîțu, Rareș Bogdan și Raluca Turcan.

Din partea USR-PLUS vor merge Dan Barna, Dacian Cioloș, Cătălin Drulă și Cosette Chichirău. Delegația AUR pentru consultările de la Cotroceni este formată din George Simion, Claudiu Târziu, Dan Tanasă și Diana Șoșoacă, iar din partea UDMR din Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás și Bíró Rozália. Delegația grupului minorităţilor pentru consultările de la Cotroceni va fi formată din Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Silviu Vexler și Ovidiu Ganţ.

În ceea ce privește negocierile între partidele de centru-dreapta PNL, USR-PLUS şi UDMR, acestea au eşuat duminică, la final discuţiile fiind încheiate fără un acord comun.

Subiectul care a blocat consultările premergătoare celor oficiale a fost cui revine conducerea Camerei Deputaţilor, PNL dorind funcţia pentru Ludovic Orban, în timp ce USR-PLUS o vrea pentru Dan Barna.

Practic, negocierile pentru guvernare s-au încheiat duminică după doar două ore pentru că liberalii au refuzat să mai piardă întreaga zi ca sâmbătă cu aceleași discuții fără rezultat despre funcția de președinte al Camerei Deputaților pe care USR-PLUS o cere insistent pentru Dan Barna.

Surse din rândul liberalilor au spus că liderii USR-PLUS au repetat că li se cuvine această funcție, care să fie acordată prin protocol, nu prin vot deschis în plenul Camerei Deputaților. Enervați, liberalii au pus punct discuției și le-au cerut celor de la USR-PLUS responsabilitate, pentru că țara are nevoie de un guvern funcțional până 31 decembrie.

Drept urmare, la consultările de luni, Iohannis va avea cinci propuneri pentru funcţia de premier. Mai exact, Alexandru Rafila (PSD), Florin Cîțu (PNL), Dacian Cioloș (USR-PLUS), Călin Georgescu (AUR) și Kelemen Hunor (UDMR).

În altă ordine de idei, liderii UDMR au cerut la negocieri ca în protocolul viitoarei Coaliții să fie trecută interdicția racolării de parlamentari de la alte partide, astfel încât PNL să nu își poată schimba numărul de deputați și senatori prin convingerea unora de la Opoziție să li se alăture.

Cei de la USR-PLUS au susținut propunerea UDMR, însă liberalii nu s-au arătat încântați de idee. Rămâne de văzut care va fi finalul deoarece, potrivit surselor noastre, negocierile vor fi reluate după întâlnirea de luni cu președintele Klaus Iohannis. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5595 secunde