Alegerile parlamentare, sub zodia pandemiei. Cui au dat românii puterea

3357
Alegerile parlamentare, sub zodia pandemiei. Cui au dat românii puterea - montajbunsite-1607289227.jpg
Rom├ónii au fost chema╚Ťi, duminic─â, la urne pentru configurarea noului Parlament din urm─âtorii patru ani, acesta fiind al doilea scrutin care are loc ├«n pandemia de Covid-19. Prezen╚Ťa slab─â la vot va influen╚Ťa dramatic aritmetica noului Parlament, iar scrutinele din ultimele trei decenii au demonstrat-o pe deplin.

├Än 20 mai 1990 a fost ├«nregistrat─â cea mai mare prezen╚Ť─â la alegerile parlamentare cu un scor de 86,19%. La cealalt─â extrem─â s-au aflat alegerile din 2008 cu doar 39,20%. Situa╚Ťia a fost similar─â ╚Öi ├«n 2016, c├ónd PSD-ALDE au fost propulsate la guvernare pe fondul absenteismului. Mai exact, atunci au votat doar 39,49% dintre aleg─âtori.

La alegerile de duminic─â, rom├ónii au votat o list─â de candida╚Ťi propu╚Öi de partide. Conform legii alegerilor parlamentare, num─ârul de mandate din fiecare jude╚Ť este decis ├«n func╚Ťie de popula╚Ťie. Astfel un deputat reprezint─â 73.000 de locuitori, iar un senator 168.000 de locuitori. Drept urmare, Constan┼úa va avea 16 parlamentari (11 deputa╚Ťi ╚Öi cinci senatori).

La nivelul jude╚Ťului Constan╚Ťa au fost amenajate 559 de sec╚Ťii de votare, dintre care 211 doar ├«n municipiul Constan╚Ťa. ├Än ceea ce prive╚Öte num─ârul aleg─âtorilor, au fost a┼čteptate la urne 622.641 de persoane cu drept de vot (297.628 de b─ârba╚Ťi ╚Öi 325.013 femei). Dintre ace┼čtia, 430.275 au fost din mediul urban ╚Öi 192.366 din mediul rural. Cei mai mul╚Ťi aleg─âtori cu drept de vot au fost din municipiul Constan╚Ťa ÔÇô 259.454 de aleg─âtori.

Chiar dac─â a fost o zi mohor├ót─â, ├«nc─â de la prima or─â, oamenii au ie┼čit s─â voteze, cele mai bune rezultate ale votului fiind ├«nregistrate ├«n prima parte a zilei. La sec┼úiile de votare, au fost respectate protocoalele pentru ca ├«ntreg procesul electoral s─â se desf─â┼čoare ├«n deplin─â siguran┼ú─â.

ÔÇ×Ziceam c─â, de data asta, nu mai votez, nu mai vin la urne, dar m-au scos copiii din cas─â ca s─â votez pentru viitorul lor. ┼×i, p├ón─â la urm─â, am venit. Era cam ├«ntuneric ├«n cabina de vot, am stat ceva s─â caut p├ón─â am g─âsit candida┼úii de la partidul indicat de copii ┼či nepo┼úiÔÇŁ, a declarat o pensionar─â de la una din sec┼úiile de votare din Constan┼úa.

ÔÇ×Nu mai merg s─â votez! Nu am cu cine! Tot ei ├«ntre ei fac jocurile. Eu aleg pe cineva ╚Öi, pe urm─â, m─â trezesc c─â fac combina╚Ťii cu al╚Ťii ╚Öi uite a╚Öa, ├«mi dau seama c─â am fost luat de fraier! A┼ča c─â am decis s─â nu mai votezÔÇŁ, scria un alt cet─â┼úean cu drept de vot pe Facebook.

Disperaţi de prezenţa mică de la urne, cei mai de seamă reprezentanţi ai partidelor din Constanţa au încercat să mobilizeze electoratul până în ultima clipă pe Facebook.

ÔÇ×Ie┼či┼úi la vot dac─â vre┼úi s─â avem un Parlament legitim! Cum vota┼úi ast─âzi, a┼ča o s─â tr─âim ├«n urm─âtorii patru aniÔÇŁ, sunt doar c├óteva dintre ├«ndemnurile care au circulat, ieri, pe paginile de socializare ale candida┼úilor.

C─â nu prea au fost conving─âtori o indic─â cifrele! Din p─âcate, la ├«nchiderea urnelor, a reie╚Öit c─â absenteismul ╚Öi-a spus ╚Öi de aceast─â dat─â cuv├óntul, cifra exact─â la ora 21.00 indic├ónd o prezen╚Ť─â la nivel na╚Ťional de 31,84%, iar la nivelul jude╚Ťului Constan╚Ťa de 31,60%. Din primele date a reie╚Öit c─â cei mai numero┼či au fost votan┼úii din categoria 45-64 ani, urma┼úi de cei de peste 65 de ani. Cea mai slab─â prezen┼ú─â s-a ├«nregistrat la categoria 18-24 de ani.

XXXXX

La ├«nchiderea sec┼úiilor de votare, calculate pentru ora 19.00, exit-poll-ul realizat de CURS Avangarde la comanda Antena 3 a anun╚Ťat primele rezultate. Astfel, reiese c─â PSD ╚Öi PNL sunt aproape la egalitate, iar AUR, un partid aproape necunoscut, este pe cale s─â realizeze o mare surpriz─â ╚Öi s─â treac─â pragul electoral.

CAMERA DEPUTAȚILOR

30,5% - PSD

29% - PNL

15,9% - USR- PLUS

5,7% - UDMR

5,2% - AUR

5% - PMP

5% - Pro România

1,2% - PER

1,1% - PPUSL

SENAT

30,6% - PSD

29,1% - PNL

16,4% - USR-PLUS

5,7% - UDMR

5% - Pro România

5% - PMP

5,3% - AUR

1,1% - PER

1% - PPUSL

De remarcat c─â aceste rezultate preliminarii nu au luat ├«n calcul voturile din diaspora. Comentează știrea

Nu exist─â comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3628 secunde