Duminică, mergem la vot! Constanța își alege parlamentarii

1259
Aşa cum se întâmplă cu toate judeţele din România, Constanţa se pregăteşte pentru alegerile parlamentare care vor avea loc duminică, 6 decembrie. Urnele se vor deschide duminică dimineaţă, la ora 7, şi se vor închide seara, la ora 21.00. În tot acest interval, cetăţenii judeţului Constanţa îşi vor putea exercita dreptul la vot.

La nivelul județului Constanța au fost realizate pregătiri complexe pentru organizarea scrutinului de pe data de 6 decembrie. Cu implicarea Instituției Prefectului – Județul Constanța, a serviciilor care țin de Instituția Prefectului (Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte și Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) și, alături de Biroul Electoral Județean Constanța, Autoritatea Electorală Permanentă – Biroul Județean Constanța, Direcţia Judeţeană de Statistică Constanța, Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Constanța, toate pregătirile se derulează cu succes.

Astfel, în județul Constanța sunt 559 de secții de votare, dintre care 211 doar în municipiul Constanța. Față de ultimele alegeri organizate (cele locale din 27 septembrie), este o secție de votare în plus, în orașul Năvodari.

În ceea ce privește numărul alegătorilor, la nivelul județului sunt 622.641 de persoane cu drept de vot (297.628 de bărbați și 325.013 femei; 430.275 din mediul urban și 192.366 din mediul rural). Cei mai mulți alegători sunt în municipiul Constanța – 259.454 de alegători, cei mai puțini, în localitatea Dumbrăveni – 421 de alegători.

Un număr total de 685.768 de buletine de vot au fost tipărite pentru întreg județul. Înainte de a ajunge în secțiile de votare, buletinele și materialele electorale au fost împărțite în saci pentru fiecare dintre cele 559 de secții și urmează să fie preluate. Membrii secțiilor de votare vor primi și măști de protecție, mănuși de protecție și dezinfectanți pentru mâini. În total, județul Constanța a primit 110.000 de măști de protecție, 60.000 de perechi de mănuși și 1.200 de litri de dezinfectant pentru mâini.

Trebuie menționat faptul că, premergător alegerilor, au avut loc instruiri ale președinților, locțiitorilor și operatorilor secțiilor de votare. Aceștia au primit toate informațiile de care au avut nevoie, pentru desfășurarea actului electoral fără probleme.

„Deplasarea la vot se va face în mod liber pe baza cărţii de identitate. Regulile care trebuie respectate atunci când vom merge la vot sunt regulile generale cum ar fi purtarea măştii, respectarea distanţării sociale, dezinfectarea mâinilor, personalul din secţiile de votare va avea grijă ca fiecare participant la procesul de vot să fie sancţionat în cazul în care nu va respecta aceste reguli. Nu este necesară declaraţia pe proprie răspundere. Orice român are drept de vot, așa cum scrie negru pe alb și în Constituția României, la articolul 36. Chiar dacă ne confruntăm cu o situație atipică, dorim să facilităm acest drept pentru fiecare cetățean, fie că provine dintr-o localitate carantinată, fie că este locuitor al unei comunități neafectate de virus, fie că se află într-o situație mai dificilă și nu se poate deplasa la secția de votare, din motive obiective. Ca și la alegerile locale, acest scrutin va fi organizat în condiții foarte stricte din punct de vedere sanitar, pentru a garanta sănătatea și integritatea fiecărui cetățean”, a declarat Silviu-Iulian Coşa, prefectul județului Constanța.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3572 secunde