Elena Udrea: Fărâmițarea administrativ - teritorială excesivă blochează dezvoltarea

448
2
Elena Udrea: Fărâmițarea administrativ - teritorială excesivă blochează dezvoltarea - udrea46775500-1313783668.jpg
Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, a reiterat vineri, la Tulcea, necesitatea regionalizării, argumentele unei asemenea decizii politice fiind prezentate studenților bursieri care participă la școală de vară "Comunități românești, identitate europeană".

"Eu cred că încă se poate face această reîmpărțire administrativ-teritorială a României, chiar dacă, în iunie, la propunerea președintelui Traian Băsescu, momentul a fost amânat. Trebuie să existe voință politică și recunosc că nu există o foarte mare voință pentru a se face această reorganizare înainte de alegerile din 2012. Avem nevoie de această reorganizare administrativ - teritorială care să țină cont de resursele economice pe care le are o regiune", a declarat Elena Udrea.

Ministrul a amintit că MDRT se ocupă și de dezvoltarea infrastructurii, iar din experiența acumulată în acest sector a constatat că se cheltuie sume foarte mari pentru proiecte cu impact minor, până în prezent fiind depuse doar două proiecte ce vizează dezvoltarea infrastructurii inter-județene.

"Fărâmițarea aceasta administrativ-teritorială excesivă blochează dezvoltarea și primul argument pentru a susține o nouă împărțire, din punctul de vedere al MDRT, este o mai bună coordonare a investițiilor la nivel național, o coerentă dezvoltare a infrastructurii și capacitatea de a propune proiecte relevante la nivelul unei regiuni. Dacă ar fi trei sau patru județe la un loc, s-ar putea propune proiecte mari, cu adevărat importante pentru economia regiunii", a explicat Elena Udrea.

Ea a dat exemplul Poloniei, stat european campion la absorbția fondurilor europene, și a menționat că, dacă proiectul de regionalizare s-ar pune în practică, fondurile europene ar putea fi accesate de regiuni direct de la Comisia Europeană, ocolind astfel MDRT.

"Noi sperăm să găsim forța politică să luăm decizii și pentru reorganizare și pentru înființarea unui nou minister al fondurilor europene", a conchis ministrul.

Comentează știrea

admirator
20 august 2011
depinde...

noi am revenit la judete pentru ca regiunile duceau la subdezvoltarea unor mari zone si hiperdezvoltarea centrelor, care absorbeau toate fondurile. Dezvoltarea echilibrata a tuturor regiunilor tarii, necesita judete mici. Chir mai mici decit cele pe care le avem. Apoi, depinde mult cum impartiti tara. Cu creionul, la negocieri cu alogenii sau prin preluarea traditiilor noastre ancestrale...

rex
20 august 2011
ciocanitoarea woody

woody, aceasta ciocanitoare nesatula de bani este purtatoarea de vorbe (hahaieli)ale hidosului urat mirositor) il calca be bombeu pe taratura de turcan. oricum astia vorbesc la pereti nu ai ce sa inveti de la mizeriile pd-iste.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4637 secunde