Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a negociat acordul pentru combaterea defrișărilor la nivel global

1555
Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a negociat acordul pentru combaterea defrișărilor la nivel global - fondstefanutajumapagina-1670356805.jpg

Articole de la același autor

Europarlamentarul USR (Renew Europe) Nicu Ștefănuță, în calitate de raportor din umbră al Regulamentului privind reducerea la minim a defrișărilor globale și combaterea degradării pădurilor, a negociat luni, 5 decembrie, împreună cu Consiliul Uniunii Europene, un acord care prevede ca produsele vândute în Uniunea Europeană să nu provină de pe terenuri defrișate.

După mai mult de 9 ore de negocieri, cele trei instituții europene au stabilit reguli obligatorii pentru toți comercianții care exportă bunuri cheie în UE, precum carnea de vită, uleiul de palmier, cafeaua, ciocolata, soia, cauciucul sau cheresteaua. Mai concret, operatorii și comercianții nu vor putea să plaseze pe piața UE acest tip de mărfuri fără să demonstreze că ele nu provin din terenuri supuse defrișărilor sau din păduri degradate nicăieri în lume după 31 decembrie 2020.


„Nu putem să asistăm și să rămânem pasivi la faptul că pădurile de pe tot globul sunt distruse dintr-o dorință năprasnică a unor companii de a avea profit. Generațiile viitoare nu vor lua asta ușor. Copiii noștri sunt cei care vor resimți cu adevărat efectele adverse și nu ne vor ierta. De astăzi, oferim lumii o legislație în premieră și un tipar după care ar trebui să fie combătute defrișarea și degradarea pădurilor. UE va cere socoteală companiilor care abuzează de păduri, prin stabilirea unor reguli transparente și clare. Dacă pădurile lumii sunt protejate, atunci și noi suntem protejați. Acesta este angajamentul nostru ferm, al Europei: nu vom mai lăsa să dispară păduri mai mari decât țări”, declară Nicu Ștefănuță.


Acordul prevede, de asemenea, ca autoritățile competente ale UE să aibă acces la informațiile relevante furnizate de către companii, cum ar fi coordonatele de geolocalizare, și să poată efectua verificări. Ele vor putea, de exemplu, să folosească instrumente de monitorizare prin satelit și analize ADN pentru a verifica proveniența produselor. Mai mult, acordul ia în considerare aspecte cu privire la drepturile omului legate de defrișare, inclusiv dreptul la consimțământul liber, prealabil și informat al popoarelor indigene.


Un punct deosebit de important al negocierilor de luni este că în conceptul de degradare a pădurilor a fost inclusă, printre altele, transformarea pădurilor primare/seculare în păduri plantate, fapt ce oferă un element suplimentar de protecție acestor păduri extrem de valoroase din lume, din Amazon și până în România. Companiile nu vor mai putea pune pe piața europeană produse care provoacă degradarea pădurilor primare.
 

În termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a Regulamentului, Comisia va clasifica țările, sau o parte din acestea, în țări cu risc scăzut, standard sau ridicat, iar proporția de verificări asupra operatorilor va fi efectuată în funcție de nivelul de risc al țării: 9% pentru risc ridicat, 3% pentru risc standard și 1% pentru risc scăzut.

Între 1990 și 2020, o suprafață mai mare decât UE a fost pierdută din cauza defrișărilor, potrivit ONU. Consumul UE este un factor important în acest sens, provocând aproximativ 10% din pierderi. Așadar, acordul negociat luni, 5 decembrie, va contribui la stoparea semnificativă a defrișărilor globale și a degradării pădurilor, reducând, practic, emisiile de gaze cu efect de seră și pierderea biodiversității. Acest acord important vine chiar înainte de debutul Conferinței privind Biodiversitatea (COP15), care urmează să definească obiectivele de protecție a naturii pentru deceniile următoare.


Parlamentul European și Consiliul vor trebui acum să adopte oficial noul Regulament. Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului, operatorii și comercianții vor avea la dispoziție 18 luni pentru a implementa noile reguli. Microîntreprinderile se vor bucura de o perioadă mai lungă de adaptare, precum și de alte prevederi specifice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4949 secunde