EXCLUSIV SONDAJ CUGET LIBER / PE CINE VREA MANGALIA PRIMAR

3859
11
• Potrivit unui sondaj realizat la comanda Cuget Liber, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, Cristian Radu (PNL) ar câștiga Primăria Mangalia cu 40,9%. 


• Pe locul doi în opțiunea electoratului se clasează Paul Foleanu (PSD), care ar obține 32% din voturi 


Primăria Mangalia a fost, dintotdeauna, o redută greu de cucerit, indiferent de numele candidaților. Dovadă stau și ultimele alegeri locale, de acum patru ani, când a fost nevoie de repetarea scrutinului, o manevră prin care câștigătorul de atunci,  Zanfir Iorguș, a fost detronat din funcția obținută în primă fază de independentul Cristian Radu. 




Luptele continue dintre primar și majoritatea din Consiliul Local au tras orașul înapoi cu zeci de ani, dovadă a ceea ce este și cum arată Mangalia astăzi: proiecte blocate, scandaluri, lipsa unei strategii coerente de dezvoltare. Sub auspiciile acestei atmosfere începe să se contureze cu tușe din ce în ce mai apăsate și campania electorală și alegerile din această vară. 


Potrivit unui sondaj de opinie realizat la comanda Cuget Liber, actualul primar al orașului, liberalul Cristian Radu, ar avea prima șansă să câștige funcția de primar, însă cursa electorală nu se anunță deloc ușoară. 


Luptă strânsă pentru scaunul de primar


Conform sondajului realizat de COMPAS - Centrul pentru Studiul Opiniei Publice și Marketing, la comanda Cuget Liber, în cursa pentru funcția de primar al municipiului Mangalia, Cristian Radu (PNL) conduce cu 29,8% din voturi, urmat de Paul Foleanu (PSD) cu 23,3% din intențiile de vot, din totalul eșantionului. Al treilea clasat, candidatul Mișcării Populare, Constantin Bârbora, înregistrează un procent de 8,2% intenții de vot din totalul eșantionului. "Bătrânul" Ion Mincă (PRM) ar obține 3,6%, Sorin Mihai (UNPR) - 2,5%, Leonard Tănase (ALDE) - 1,8%, alți candidați - 3,6%. De asemenea, 10,6% dintre respondenți nu s-au hotărât, în timp ce 16,6% au anunțat că nu vor merge la vot. 


Excluzându-i însă pe ultimii (nehotărâții și cei care nu votează), raportat la numărul persoanelor care au exprimat o intenție de vot, Cristian Radu înregistrează 40,9% din preferințe, Paul Foleanu 32%, Constantin Bârbora - 11,3%, Ion Mincă - 5%, Sorin Mihai - 3,4%, Leonard Tănase - 2,5%, Mememtcea Gemal (UDTTMR) 1%, alți candidați 3,9%. 


Trei partide intră în Consiliul Local Mangalia


Luptă strânsă va fi și în Consiliul Local Mangalia, unde, pentru prima oară în ultimii ani, vor ajunge doar trei partide. 


Astfel, dintre cei care au exprimat o opțiune de vot, 41,9% au ales PNL, 33,4% - PSD, 10,7% - MP, 3,8% - PRM, 2,7% - UNPR, 2,3% - ALDE, 1,1 – PRU, 1% - UDTTMR, 3,1% - altul.


De observat că primii trei candidați își păstrează electoratul partidului din care fac parte și că formațiunea lui Traian Băsescu reușește să pătrundă cu un scor respectabil în viitorul Consiliu Local. Astfel, cel mai probabil, pentru ca viitorul primar al Man-galiei să poată conduce orașul, va avea nevoie de alianță în Consiliu. Așadar, Mișcarea Populară va deveni arbitru între cele două mari partide, nefiind exclus să vedem la Mangalia un viceprimar "băsist".


De asemenea, electoratul lui Cristian Radu provine în proporție de 93,5% din PNL, dar reușește să atragă și un mic procent de votanți PSD. Electoratul lui Paul Foleanu provine din PSD în proporție de 95%. 


În ceea ce privește preferințele electorale în funcție de vârstă și sex, Cristian Radu are o mai mare proporție de electorat feminin - 58,7%, pe când Paul Foleanu atrage procente relativ apropiate de bărbați și femei. Distribuțiile pe vârste ale electoratelor celor doi candidați principali sunt asemănătoare. Un mai mare procent din electoratul PSD are vârste între 45 și 59 de ani, iar cel al PNL este mai bine reprezentat în intervalul 30-44 de ani. Electoratele celor două partide au proporții echilibrate de bărbați și femei.


Nici la votul pentru Consiliul Județean Constanța preferințele electorale nu se schimbă foarte mult. PNL ar obține 41,4% din voturi, PSD ar câștiga 33,4%, urmat de MP - 10,9%, PRM - 3,9%, ALDE - 2,8%, UNPR - 1,8%, UDTTMR - 1,4%.


Ce fel de primar vor mangalioții


În ceea ce privește atitudinile politice ale votanților din Mangalia, observăm un grad ridicat de neutralitate în ceea ce privește administrarea orașului. Astfel, 2,1% din localnici se declară foarte mulțumiți de modul în care este administrată Mangalia, 26,7% sunt mulțumiți, 38,5% se declară nici mulțumiți, nici nemulțumiți, 19,2% sunt nemulțumiți și 13,4% sunt foarte nemulțumiți. 


Chestionați despre profilul preferat al viitorului primar, 84,1% dintre alegători vor un edil cu experiență în administrarea orașului, 12% vor un primar nou, care nu a mai făcut parte din administrația locală, iar 3,9% au evitat un răspuns. 


De asemenea, la întrebarea "Noul primar al Mangalia trebuie să fie ca Zanfir Iorguș, 15,9% s-au declarat de acord, 7,7% - acord parțial, 13,5% - nici acord, nici dezacord, 30,5% - dezacord parțial, 26,9% - dezacord total, 5,6% - nu știu/nu răspund. 




Cine este vinovat de blocarea orașului


Blocarea administrativă a Mangaliei este o mare problemă, percepută ca atare și de alegători. 


Potrivit sondajului, o parte a electoratului dă vina pentru lipsa dezvoltării orașului pe câte una singură dintre taberele politice, altă parte vede vina ca fiind una comună celor două tabere.


Responsabilitatea pentru întârzierea dezvoltării Mangaliei este văzută ca aparținând exclusiv primarului Cristian Radu de către 20,5% dintre respondenți. Exclusiv consilierii PSD sunt considerați vinovați de către 12% dintre respondenți, iar cei PSD împreună cu cei PNL, de către 10,7% dintre respondenți.


Dacă Cristian Radu înregistrează cea mai mare frecvență ca unic vinovat pentru blocarea dezvoltării orașului, consilierii PSD sunt cel mai des menționați ca vinovați - atât ca unici vinovați, cât și ca vinovați împreună cu alți actori.


Astfel, întrebați "Cine considerați că este vinovat de blocarea dezvoltării orașului?" (răspuns multiplu), 46,4% au indicat consilierii PSD, 40,3% Cristian Radu, 32,5% - consilierii PNL, 19,2% oamenii de afaceri, restul de procente fiind alocate indecișilor sau celor care nu au vrut să răspundă. 


Metodologie


Sondajul a fost realizat de COMPAS - Centrul pentru Studiul Opiniei Publice și Marketing, la comanda Cuget Liber, în perioada 16-20 martie 2016, la nivelul municipiului Mangalia, pe un eșantion de 400 de subiecți. Sondajul a fost realizat prin metoda random-route, față în față, prin chestionar standardizat cu întrebări închise, la domiciliul subiecților, având o marjă de eroare de plus-minus 5% la un nivel de încredere de 95%.


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Maia
29 martie 2016
Alegeri Locale

M-i separe curios ca atata timp cat lumea este nemultumita de Cristian Radu ca el conduce in sondaje.

ath
29 martie 2016
Sondajul,doar o expozitie canina

Modul cum au fost selectionati candidatii in interiorul partidelor politice a fost si a ramas un mister.Partidele au ales si noi alegem din ce au ales partidele.Nu am inteles nici pana azi ce alegem,PARTIDUL sau OMUL ? Daca aleg partidul,la sfarsitul mandatului gasesc OMUL in alt partid sau la puscarie,partidul nu da socoteala.Daca aleg omul,ce rol mai are PARTIDUL care l-a propus.Stie cineva care este raspunsul ? Eu nu am inteles.Nimeni nu ma lamureste de ce l-as alege pe Ion Minca sau pe Sorin Stan,am dat un exemplu.Atat candidatii dar mai ales partidele au atata nesimtire in ei incat nu sunt in stare sa ne prezinte o scurta caracterizare un fel de CV al candidatilor.Pana si un maturator se prezinta cand se angajeaza la firma de salubrizare,fara sa mai pun ca maturatorul este cautat si in dinti la angajare.Partidele si candidatii sunt interesati sa ne ascunda adevarata fata a candidatilor.In plus,si unii si altii se spala pe mana ca Pilat din Pont cand vine vremea socotelilor(vezi Constanta).Oamenii astia au in mana lor ,soarta a sute de mii sau zeci de mii de cetateni,populatia unui oras.Multi oameni isi schimba destinul din cauza unui primar.Din punctul asta de vedere,o campanie electorala seamana cu o expozitie de caini(unii de rasa,altii maidanezi).Toti candidatii stau in vitrina sau in cusca lor.Noi trebuie sa alegem in functie de culoarea blanii,pata neagra de pe botic,de lungimea urechilor, puterea latratului si felul cum hamaie(vezi Fagadau).Insist,cine sunt acesti oamei ? Ce alegeti ? Cine raspunde ? Presa ar trebui sa ne ghideze.Vreau sa stiu si numele dentistilor care le-au tratat cariile.Valabil si pentru Constanta.Am sa revin,nu uit.

Patraulea
29 martie 2016
sondaj pe bune ?

Chiar sa mearga mangaliotii din nou pe mana acelorasi persoane care si-au cam batut joc de oras si din 4 in 4 ani sa ne prezinte aceleasi promisiuni ?Nu stiu cine a facut efectiv acest sondaj dar ma indoiesc ca reprezinta adevarata optiune a mangaliotilor .

Cezar
29 martie 2016
Mangalia e pe duca

,, ath'' a punctate exact. Partidele sunt doar paravane dupa care se ascund indivizi dubiosi.Dupa 1989,nomenclatura comunista si cei aserviti,s-a spart in mai multe gasti cu diverse denumiri de partide,asa cum tiganii s-au autointitulat regi,imparati,fara sa aiba un pedigree. Ce a urmat,se vede. Distrugere ca dupa un razboi total,cu milioane de refugiati in afara,orase moarte,industrii demolate,populatia zapacita si redusa cultural,saracita si disperata.Ce primari vrem? Pai ce nu avem de unde allege,ca oamenii de soi bun s-au terminat ori stau ascunsi, sa nu-i poceasca interlopii ori mafiile politice. Inca nu avem de unde allege,de aia nici nu mai merg sa pierd vremea la vot. Secolul asta este pierdut pentru Romania,iar Mangalia oricum era pe moarte mai de multa vreme,starea economica deja crapa cu zgomot.

Giovani
29 martie 2016
Foleanu e praf

Cum naiba sa ia Foleanu un procent atat de mare? Sa imi spuna si mie cineva ce a facut omul asta pentru Mangalia, in afara de a latră in consiliul local si a absenta de la vot atunci cand se voteaza bursele elevilor sau locurile de casa pentru tineri?

cetatean
29 martie 2016
foleanu, hai pa

Chiar asa, Foleanu asta de ce candideaza? Ca nu am auzit de la el nicio idee concreta pentru Mangalia. Poate asteapta si el si ceilalti trepadusi sa le zica tata Iorgu ce sa scoata pe gura.

Miky
29 martie 2016
Nu Paul

Decât Paul ca sa ajungem iar la mana lui Iorgus...mai bine Radu Cristian

MYSU
30 martie 2016
Sondaj

Mai bine Sorin Mihai

Răspuns la: Nu Paul
Adăugat de : Miky, 29 martie 2016
Decât Paul ca sa ajungem iar la mana lui Iorgus...mai bine Radu Cristian
MYSU
30 martie 2016
Sondaj

Mai bine Sorin Mihai

Răspuns la: Nu Paul
Adăugat de : Miky, 29 martie 2016
Decât Paul ca sa ajungem iar la mana lui Iorgus...mai bine Radu Cristian
mihai
11 aprilie 2016
sondaj

daca vreti sa mai stati inca 4 ani cu gropi, amenzi garla si promisiuni desarte radu e candidatul ideal

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5979 secunde