Concurs Fostul senator constănțean Gheorghe Șerbu a cerut adeverință de pensie specială, deși nu avea vârsta de pensionare

926

Articole recomandate

Comisia de Statut a decis să refuze acordarea adeverinței de fost parlamentar pentru obținerea pensiei speciale în trei cazuri deoarece respectivii au cerut acordarea anticipată a pensiei, înaintea împlinirii vârstei de 63 de ani, a declarat pentru NewsIn președintele Comisiei, Gheorghe Bîrlea.
Trei foști parlamentari s-au adresat Comisiei de Statut al deputaților și senatorilor deoarece cererile nu le-au fost soluționate de Secretariatul general. Este vorba de Costel Gheorghiu, deputat FSN în perioada 1990-1992 și senator PD între 1992 și 2000, Gheorghe Șerbu, senator PNL în 2004-2008 și Mihail Sirețeanu (PSD), deputat între 1996 și 2008.
Comisia a decis însă, pe 7 aprilie, să respingă cererile celor trei. "Ei au cerut să primească pensia de parlamentar anticipat, înainte să îndeplinească vârsta de 63 de ani, iar noi nu am fost de acord cu cererile lor deoarece contravin Legii 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor", a declarat, pentru NewsIn, președintele Comisiei, senatorul Gheorghe Bîrlea (PD-L).
Conform prevederilor Legii 96, cei trei ar fi putut solicita pensionarea anticipată, însă legea a fost amendată prin Ordonanța de Urgență 67/2007. Actul normativ emis de către Executiv implementa Directiva europeană 86/378/CEE privind aplicarea egalității de tratament între femei și bărbați în ceea ce privește cerințele de vârstă și de stagii de cotizare pentru pensionare. Astfel, ordonanța stabilește o singură vârstă de pensionare a parlamentarilor pentru pensia de serviciu, de 63 de ani, precum și un stagiu de cotizare la bugetul asigurărilor de 30 de ani.
Drept urmare, membrii Comisiei le-au pus în vedere celor trei solicitanți că, deocamdată, pot beneficia doar de pensia prevăzută în sistemul public de pensii, deoarece niciunul dintre cei trei nu a îndeplinit vârsta cerută de lege. Mihail Sirețeanu are 62 de ani, Gheorghe Șerbu - 60, iar Costel Gheorghiu - 53 de ani, el beneficiind în prezent de pensie de invaliditate.
Sirețeanu și Șerbu au fost parlamentari și în cadrul legislaturii trecute, când a fost introdusă pensia specială de parlamentar. În perioada 2004-2008, deputatul Mihail Sirețeanu a avut o inițiativă legislativă și patru luări de cuvânt, în timp ce senatorul Gheorghe Șerbu, care a fost activ și ca euroobservator, a avut 12 luări de cuvânt și fost semnatar la 11 proiecte de lege, conform site-urilor celor două Camere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5545 secunde