Galerie foto. Festival în memoria poetului Yașar Memedemin

184

Articole de la același autor

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat, recent, la Valu lui Traian o manifestare culturală în memoria poetului și pedagogului Yașar Memedemin.

În cadrul activității, fiica regretatului poet și pedagog, Ulgean Ene, a vorbit despre viața și activitatea tatălui său, în timp ce copii care frecventează cursurile de limba tătară din cadrul Școlii Comunitare a UDTTMR au recitat poezii scrise de Yașar Memedemin. Programul artistic a fost susținut de ansamblurile Qaytarma (UDTTMR Valu lui Traian), Qarasu (UDTTMR Medgidia) și Qaradeniz (UDTTMR Constanța), alături de soliștii Ențer Cair, Nicu Constantin și Lutfi Ablachim. În deschiderea manifestării, Corul de Ilahiuri al Muftiatului Cultului Musulman din România a susținut un scurt recital de cântece religioase.

Yașar Memedemin a fost unul dintre fondatorii UDTTMR, președinte al filialei Constanța a uniunii între anii 1993 - 1995, secretar general al uniunii în perioada 1995 – 1999, șef al Comisiei de Cultură, redactor – șef al revistei Karadeniz, cadru didactic timp de 36 de ani la școala generală din Valu lui Traian, dintre care 35 de ani a ocupat funcția de director al respectivei instituții de învățământ. Între anii 1996 – 2004, au apărut 8 volume de poezii, toate scrise în limba tătară, sub semnătura lui Yașar Memedemin.


"Îl comemorăm de această dată pe poetul și pedagogul Yașar Memedemin, unul dintre cei care a contribuit la fondarea uniunii, care a activat în cadrul organizației noastre atât în funcții de conducere, dar a aavut un rol deosebit de important și în viața culturală și educațională a comunității. Regretatul Yașar Memedemin și-a dedicat mare parte din viață comunității din Valu lui Traian, familia sa trăind și astăzi aici. Îi cinstim memoria și îi suntem recunoscători pentru activitatea sa și în mod special pentru creațiile literare pe care le-a lăsat tătarilor, contribuind la îmbogățirea literaturii și la consolidarea vieții culturale a comunității noastre. Este de datoria noastră să cinstim memoria tuturor celor care au contribuit în decursul timpului la promovarea identității noastre, salvându-ne astfel, prin demersurile lor, de la uitare și de la asimilare", a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6635 secunde