Guvernul a cedat la presiunile magistraților

180
Guvernul a cedat la presiunile magistraților - 1ef67ab052500c072f5447ed37300b1d.jpg
La presiunea magistraților, guvernanții au decis, miercuri seară, că trebuie să accepte propunerile venite din justiție și să majoreze coeficienții pentru sistemul judiciar. Ieri, reprezentanții ministerelor Muncii, Finanțelor și Justiției s-au întâlnit pentru a face din nou calcule, în funcție de buget. Ulterior, aceștia au fost invitați la o discuție finală cu premierul Boc la Palatul Victoria, au declarat surse guvernamentale pentru NewsIn.
Informația este confirmată, de altfel, de o înregistrare obținută de NewsIn, de la discuțiile de ieri între ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și reprezentanții magistraților, prin videoconferință.
"Principalul mesaj pe care eu vi-l prezint dumneavoastră, dacă vreți de ordin politic, (...), este acela că vom încerca să găsim o soluție pentru ca dumneavoastră să nu fiți prejudiciați sub aspectul drepturilor salariale, inclusiv cele câștigate. Deci aceasta este o decizie politică care, pot să v-o spun foarte limpede, este luată la nivel de Guvern și în acest moment se lucrează pentru finalizarea soluțiilor tehnice, pentru că este nevoie de simulări și corelări în cadrul parametrilor tehnici", le-a spus ministrul participanților la discuții.
Vicepreședintele Tribunalului București, Laura Andrei, a declarat, marți, că la întâlnirea de la Guvern, reprezentanții Executivului au recunoscut că salariile în justiție vor scădea cu 55%, prin reducerea sporurilor de stres și de confidențialitate. "Nu se garantează salariile din prezent. Este prima oară când Guvernul recunoaște că vor scădea salariile cu 55%. Reprezentanții CSM s-au retras de la discuție, după ce guvernanții au recunoscut fățiș că salariile magistraților vor scădea. Vom primi mâine un răspuns le revendicările noastre, însă eu cred că a fost doar o mimare a consultărilor", a declarat judecătoarea, după 3 ore și jumătate de discuții.
Uniunea Națională a Judecătorilor din România a transmis CSM, Ministerului Justiției și Guvernului observații legate de proiectul Legii unice de salarizare, una dintre acestea vizând reducerea diferențelor dintre salariile judecătorilor cu funcții de conducere și ale celor cu funcții de execuție. UNJR arată că reducerea acestei diferențe ar trebui făcută prin creșterea coeficientului alocat funcțiilor de execuție în grila unică de salarizare.
O altă observație a reprezentanților UNJR se referă la mărirea coeficienților de salarizare pentru judecătorii de judecătorie, tribunal, curte de apel și curtea supremă. Astfel, având în vedere ierarhia instanțelor, Uniunea propune creșterea coeficienților magistraților la 8 pentru judecătorii de la judecătorie, 9 pentru judecătorii de la tribunale, 10 pentru curțile de apel și  11 pentru Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, s-a solicitat și adăugarea sporului de vechime pentru fiecare categorie de magistrați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 04 Septembrie 2009
Stire din Politică-Administrație : PD-L nu mai așteaptă nimic de la PSD
Pagina a fost generata in 3.5852 secunde