Guvernul a luat măsuri pentru combaterea acțiunilor speculative

103
Guvernul a luat măsuri pentru combaterea acțiunilor speculative - masuri-1655477157.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind acțiunile speculative.

Actul normativ are drept scop asigurarea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor și o bună funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncționalități evidente ale pieței, în situații excepționale precum: stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și stare de război, stare de asediu și stare de urgență, stare de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative.


De asemenea, sunt considerate acțiuni speculative practicarea unor prețuri nejustificat de mari; limitarea, în mod nejustificat, a producției sau a vânzărilor; acumularea de mărfuri de pe piața externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piața românească și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod nejustificat.

Potrivit actului normativ, noțiunea de risc speculativ vizează acele situații în care apar majorări nejustificate de prețuri sau există un dezechilibru major între cerere și ofertă pe piață.


Efectele hotărârilor de guvern emise în baza acestei OUG sunt limitate la o perioadă de șase luni, care poate fi prelungită succesiv pentru perioade de trei luni. Guvernul României va identifica produsele, categoriile de produse sau serviciile esențiale considerate în situații de risc speculativ, va detalia criteriile de evaluare, procedura de analiză, aplicare și colaborare dintre 


Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Administrare Fiscală și alte autorități și instituții publice, precum și procedura prin care pot fi consultate structurile asociative reprezentative ale mediului de afaceri sau ale consumatorilor.


Ordonanța de Urgență le permite Consiliului Concurenței, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și ANAF să intervină și să corecteze, în timp real, comportamentele inadecvate ale comercianților sau producătorilor de bunuri și prestatorilor de servicii. Actul normativ se cadrează într-o inițiativă mai largă la nivel european, care va reglementa distorsiunile pieței.
 

Sancțiunile maxime prevăzute în ordonanța de urgență sunt de până la 500.000 de lei și variază în funcție statutul agentului economic (persoană fizică sau persoană juridică) și de tipul de distorsiune (dacă este distorsionată piața care are legătură directă cu consumatorul sau piața care are legătură directă cu mediul de afaceri). Sancțiunile minime prevăzute sunt de 50.000 de lei, în cazul persoanelor juridice, și 5.500 de lei, pentru persoanele fizice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4319 secunde