Guvernul propune modificarea Legii privind stagiatura

118
Guvernul propune modificarea Legii privind stagiatura - guvernulpropunemodificarealegiip-1651774896.jpg
Printr-un proiect de lege adoptat de Guvernul României în ședința din data de 4 mai 2022, procedura de evaluare a activității desfășurate în cadrul stagiului, de către absolvenții învățământului superior a fost simplificată, fiind mai accesibilă pentru angajator. Măsura va facilita accesul tinerilor absolvenți de învățământ superior pe piața muncii.


Proiectul de lege modifică și completează Legea nr.335/2013. Astfel, se vizează eliminarea comisiei de evaluare și introducerea obligației mentorului de a evalua în mod obiectiv activitatea stagiarului și de a propune modalități de îmbunătățire a acesteia.

Aceeași măsură a fost luată și în cazul raportului întocmit în prezent de stagiar, în care sunt descrise activitățile desfășurate. 


Odată cu intrarea în vigoare a noului act normativ, mentorul va avea obligația să realizeze un referat de evaluare cu 10 zile lucrătoare înainte de terminarea perioadei de stagiu, pe care să-l aducă la cunoștința stagiarului în termen de 3 zile lucrătoare.

Actul normativ mai prevede că, în cazul în care încetează sau se modifică contractul individual de muncă al mentorului, acesta are obligația de a elabora un raport al perioadei de stagiu parcurse de stagiar până la acel moment. De acest raport se va ține cont la evaluarea finală pe care o face conducătorul compartimentului. Acesta va putea solicita mentorului și alte documente care au stat la baza elaborării raportului.


Documentul stabilește, de asemenea, că stagiarul are dreptul să primească referatul de evaluare și certificatul sau adeverința de finalizare a stagiului și să conteste referatul de evaluare, dacă este cazul. În același timp, contractele de stagiu încheiate potrivit prevederilor Legii nr. 335/2013 și aflate în derulare își vor produce efectele până la expirarea duratei pentru care au fost încheiate.Pagina a fost generata in 0.3919 secunde