Guvernul a stabilit condițiile pentru suspendarea la plată a ratelor bancare

232
Guvernul a stabilit condițiile pentru suspendarea la plată a ratelor bancare - guvernulciucarate-1659027278.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a aprobat normele de aplicare a OUG nr. 90/2022 privind facilitățile pentru creditele acordate de bănci și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Potrivit acestora, pentru a beneficia de facilitatea de suspendare la plată trebuie îndeplinite cumulativ mai multe condiții:

- creditele să fi fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;

- data scadenței finale de rambursare a ratelor să fie ulterioară datei solicitării suspendării obligațiilor de plată;

- să nu fi fost înregistrate restanțe în ultimele șase luni și să nu fie înregistrate restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată;


- debitorul să depună cererea de suspendare a plăților în termen de 30 de zile de la data emiterii de către BNR a reglementărilor conform OUG 90/2022;

- debitorii au fost afectați financiar de situația gravă generată de criza actuală determinată direct sau indirect de criza energetică și de războiul dintre Rusia și Ucraina.


De asemenea, actul normativ prevede criteriile de eligibilitate atât a debitorilor persoane fizice, cât și a persoanelor juridice și persoanelor fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, profesii liberale, precum și condițiile de aprobare a cererilor de suspendare și amânare la plată a ratelor scadente.

Soluționarea cererilor de suspendare la plată se realizează de către creditor în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii acestora.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4795 secunde