Guvernul analizează astăzi amendamentele depuse de partide la Legea bugetului și OUG 114

163
Guvernul analizează astăzi amendamentele depuse de partide la Legea bugetului și OUG 114 - sedinta-1577089926.jpg

Articole recomandate

Guvernul se reunește luni în ședință pentru a analiza amendamentele depuse de parlamentari la proiectele de lege pe care urmează asumarea răspunderii - bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și modificările la OUG 114.


Ședința Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe aceste proiecte este programată la ora 16:00. Potrivit calendarului aprobat, parlamentarii vor putea depune amendamente la aceste proiecte până luni, la ora 10:00.


Potrivit unui comunicat de presă remis vineri, în ședința de luni urmează să fie analizate amendamentele la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2020, la proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 și la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.


Premierul Ludovic Orban a declarat miercurea trecută că a decis angajarea răspunderii Guvernului pe cele trei proiecte pentru atingerea obiectivului fundamental pe care îl are Guvernul - acela de a oferi românilor, până la data de 31 decembrie, un buget de stat care să se bazeze pe realitățile economice.




El a adăugat că este foarte dificil ca printr-o dezbatere normală în Parlament să poată fi finalizat bugetul în termenul pe care Guvernul l-a stabilit.


Orban a spus că Guvernul PNL este hotărât să își angajeze răspunderea pentru "corectarea tuturor dezechilibrelor economice provocate de politicile iresponsabile ale vechii guvernări".


"Ordonanța de urgență 114 se află la ora actuală în dezbaterea Camerei Deputaților. Fiind o ordonanță care a vizat aproape toate domeniile de activitate, ea trebuie să treacă prin fiecare comisie de specialitate din Cameră, iar posibilitatea efectivă a corectării prevederilor ei și a reparării efectelor negative prin dezbaterea la nivelul Camerei Deputaților este egală aproape cu zero. Dacă noi, Guvernul, nu ne angajăm răspunderea să corectăm această ordonanță, există riscul să rămână în vigoare foarte multe prevederi nocive. Mai mult, există riscul să se adauge și alte prevederi nocive care să accentueze dezechilibrele", a afirmat premierul, citat de Agerpres.


Pe ordinea de zi a ședinței de luni se află și alte acte normative: hotărârea privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2019 al Administrației Naționale de Meteorologie, hotărârea privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2019 al Aeroportului Internațional "Mihail Kogălniceanu" din Constanța și hotărârea privind scoaterea unor imobile din inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, aflate în administrarea Aeroclubului României. 


Liderii PSD se reunesc astăzi în ședința CEx, înaintea ca premierul Ludovic Orban să-și asume răspunderea în Legislativ pe legea bugetului de stat pentru anul viitor. Liderul social-democraților a anunțat că va sesiza la CCR un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.


Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care este și președinte al Camerei Deputaților, a declarat, vineri, că va depune la CCR o sesizare privind un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, după ce Executivul și-a angajat răspunderea pe legea bugetului de stat pe anul 2020.


"Nu poți să-ți asumi răspunderea pe buget sau așa am crezut noi. Într-o demcorație autentică, e prima oară. Este o linie roșie pe care au depășit-o. Ca și președinte al Camerei Deputaților, nu-mi trebuie o decizie politică, e o responsabilitate pe care mi-o conferă funcția, categoric, o să fac sesizare de conflict de neconstituționalitate la CCR. Chiar dacă nu stopez acest buget, sper, prin decizia CCR, alte viitoare Guverne ale României, să nu mai facă acest lucru", a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.


El a explicat motivul pentru care va sesiza CCR - "Să rămână domnul Orban singur, în istoria României, care-a venit să-și asume răspunderea pe un buget național, fără dezbatere în Parlament".


Guvernul și-a asumat, miercuri, răspunderea pe proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2020.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5635 secunde