Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Urmează moțiunea

201
Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Urmează moțiunea - ddd-1580301726.jpg
Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în Parlament, astăzi, pe alegerea primarilor în două tururi. PNL a hotărât ca alegerile locale din iunie să se desfășoare în două tururi și nu în unul, așa cum tot PNL a decis în anul 2012. PSD a anunțat, în acest context, că mâine va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului PNL.

Guvernul a luat decizia de a-și angaja răspunderea în Parlament pentru modificarea legii alegerilor locale astfel ca sistemul de vot să confere legitimitate primarilor aleși, mecanismul actual restrângând dreptul cetățenilor nemulțumiți de a schimba un primar care nu și-a făcut treaba, a declarat, miercuri, premierul Ludovic Orban, potrivit Agerpres. "Guvernul pe care îl conduc a luat decizia de a angaja răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea legii alegerilor locale astfel încât să permitem cetățenilor fiecărei comunități locale să își aleagă primarii printr-un sistem de alegere care să confere legitimitate primarilor aleși - și anume prin majoritate de 50% plus unu dintre alegătorii care își exprimă dreptul de vot", a afirmat Orban, la ședința de angajare a răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

El a spus că sistemul actual restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți de a schimba un primar. "Acest sistem de vot restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți dintr-o comunitate locală de a schimba un primar care nu și-a făcut treaba, care nu respectă promisiunile electorale și care nu a avut capacitatea să dezvolte comunitatea locală", a arătat Orban.

Premierul Ludovic Orban a i-a atacat, în plenul Parlamentului, pe social-democrați, întrebând de ce doresc să depună moțiune de cenzură și dacă nu cumva se tem că primarii lor nu vor mai obține un nou mandat. "Am văzut că PSD a anunțat că depune o moțiune de cenzură. Sincer, nu înțeleg motivele acestei moțuni de cenzură. M-am uitat pe rezultatele alegerilor locale din 2016, în care, trebuie să știți, peste 1.500 dintre primarii care au câștigat alegerile au câștigat cu 50 plus 1. Voi ar trebui să susțineți acest sistem de alegere sau poate vă este frică că acești primari nu și-au făcut treaba în comunități, că acești primari au fost afectați de guvernarea dezastruoasă pe care ați adus-o ca o năpastă pe capul românilor. Poate acești primari nu mai au capacitatea să ia 50% plus 1 deși ați pompat toate resursele, fără număr, de la bugetul de stat", a declarat premierul.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5117 secunde