Guvernul și-a angajat răspunderea pe Codul muncii

1073
Guvernul și-a angajat răspunderea pe Codul muncii - 1ccfe2c0b2410701a7ea1f4f3d3e046c.jpg
Guvernul și-a angajat, ieri, răspunderea în fața Parlamentului, pentru proiectul noului Cod al muncii.
Premierul Emil Boc a menționat că noul document va reduce rigiditatea pieței muncii, printr-un amendament prin care se permite mai ușor angajatorilor să încadreze personal după ce fac disponibilizări.
"În cazul concedierilor colective, pe baza criteriilor actuale din Codul muncii, exista până acum interdicția ca, timp de 9 luni, să nu se poată face noi angajări, care conducea la un element de rigiditate pe piața forței de muncă", a explicat Boc actuala situație.
Prin viitorul Cod al muncii, angajatorii ar putea încadra personal după 45 de zile de la concedierile colective efectuate, potrivit unui amendament ce a fost adoptat în ședința de Guvern de luni.
Astfel, în cazul concedierilor colective, "în termen de 45 de zile de la data concedierii, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînființat în aceeași activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă".
"În situația în care, în perioada prevăzută, se reiau aceleași activități, angajatorul va transmite salariaților care au fost concediați de pe posturile a căror activitate este reluată în aceleași condiții de competență profesională o comunicare scrisă în care sunt informați asupra reluării activității", se mai arată în noul document.
De asemenea, Guvernul a acceptat un amendament prin care părțile, reprezentarea acestora, procedura de negociere și încheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc în conformitate cu legea.
În plus, în acest amendament apare și angajamentul de adoptare a unei noi legi speciale pentru reglementarea viitoarelor contracte colective de muncă.
"Contractele colective de muncă și actele adiționale încheiate după data intrării în vigoare a prezentei legi și până la 31 decembrie 2011 nu pot prevede o durată de valabilitate care să depășească 31 decembrie 2011. După această dată, contractele colective de muncă și actele adiționale se vor încheia pe durată stabilită prin legea specială", precizează amendamentul acceptat.
Noul Cod al muncii ar urma să instituie prioritatea criteriilor de performanță în fața celor sociale în cazul disponibilizărilor.
De asemenea, contractele pe durată determinată pot fi încheiate pe o perioadă de până la trei ani, în loc de doi, cum prevede legislația în vigoare.
Noul Cod al muncii se va considera adoptat, dacă moțiunea de cenzură depusă de Opoziție va fi respinsă de Parlament.

Opoziția a depus la Parlament moțiunea de cenzură
Opoziția a depus prima moțiune de cenzură de la începutul acestei sesiuni parlamentare, după asumarea răspunderii de către Guvern pentru noul Cod al muncii. Moțiunea de cenzură a opoziției va fi prezentată astăzi, începând cu ora 9,30, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca pe 16 martie, de la ora 15,00, să fie dezbătută și votată, potrivit deciziei Birourilor Permanente reunite. Liderul deputaților PSD, Mircea Dușa, a precizat că moțiunea este semnată de 210 parlamentari social-democrați, liberali și conservatori.
Dacă moțiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul va fi demis, iar dacă moțiunea va fi respinsă, noul Cod al muncii va intra în vigoare.
Reprezentanții opoziției argumentează că moțiunea de cenzură se dorește a fi o formă de sancționare atât a măsurilor noi introduse în Codul muncii, cât și a modului în care ele sunt adoptate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Februarie 2011
Stire din Politică-Administrație : Emil Boc rămâne premier
Pagina a fost generata in 0.3748 secunde