În așteptarea parcului din locul Galeriilor Soveja. „Va fi invadat de bălării până se face ceva!”

2502

Articole de la același autor

Pași spre realizarea unui parc în locul fostelor Galerii Soveja. De curând a fost emis un certificat de urbanism și urmează realizarea documentației proiectului, printre care studiul de fezabilitate, proiectul tehnic etc. Între timp, locuitorii din zonă privesc cum cresc bălării printre moloz.

Vremea este caniculară, betonul încins, iar constănțenii care locuiesc în zona fostelor Galerii Soveja privesc cu multe semne de întrebare spre terenul acoperit de resturi de construcții, situat la intersecția străzilor Soveja cu Ștefăniță Vodă. Bătrâna construcție ce adăpostea fostele magazine a fost pusă la pământ, iar oamenilor le-a fost promis un parc, cu multă verdeață, unde să se răcorească în zilele toride de vară. Iată că vara este aici, dar parcul... mai e de așteptat până la realizarea acestuia!

„Terenul a fost împrejmuit și așa a rămas. Deja cresc bălării prin molozul împrăștiat pe toată bucata de teren, va fi invadat până se construiește ceva. Măcar va fi o zonă cu verdeață până să hotărăsc autoritățile ce să facă”, ne spune un constănțean întâlnit în zonă.
 

Decizia privind viitorul acestui teren de 3.000 de metri pătrați a fost luată încă prin primavara acestui an, după realizarea unui sondaj în rândul locuitorilor, după cum anunțau la acel moment reprezentanții Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța, iar în prezent, potrivit reprezentanților autorității publice locale, se fac pași în vederea realizării proiectului.

Astfel, prin hotărâre a Consiliului Local Constanța terenul respectiv – care în acte măsoară 3.350 mp, iar în realitatea 3.086 mp – a trecut din administrarea RAEDPP în cea a Primăriei Constanța, având în vedere că obiectul de activitate al regiei nu este nici construirea de parcuri, nici administrarea lor.
 

Ulterior, la sfârșitul lunii iunie, Primăria Constanța a emis certificatul de urbanism pentru demararea amenajării parcului Soveja. Mai precis, pentru „amenajarea spațiu public situat la intersecția străzii Soveja cu strada Ștefăniță Vodă – amenajare peisagistică Parc Soveja și reconfigurare circulație”, după cum au arătat reprezentanții instituției publice locale. Deocamdată, urmează să fie realizată documentația necesară proiectului, respectiv studiul de fezabilitate, proiectul pentru autorizația de construire, proiectul tehnic, detaliile de execuție și asistență tehnică. „Acolo vom face parc, așa cum au cerut cetățenii. Deocamdată se face caietul de sarcini pentru realizarea proiectării”, a dat asigurări primarul Vergil Chițac, în cea mai recentă conferință de presă.
 

Pe de altă parte, pentru realizarea parcului au fost necesare soluționarea unor aspecte legale privind amplasarea Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Iosif Mărturisitorul”, din imediata vecinătate a fostelor galerii.

În ședința Consilului Local Constanța de la sfârșitul lunii iunie, consilierii locali au aprobat modificarea HCL 416/2001 privind atribuirea în folosință gratuită a unui teren în suprafață de 1.100 mp, în vederea edificării lăcașului de cult, în sensul repoziționării amplasamentului, în documente. A fost necesară această modificare, căci „amplasamentul aprobat prin HCL 416/2011, ce a făcut obiectul autorizațiilor de construie 354/07.03.2007, respectiv 654/19.04.2012, pe care a fost edificat lăcașul de cult nu a fost respectat la momentul construirii. Lăcașul de cult a fost edificat parte pe amplasamentul aprobat prin HCL 416/2001, parte pe terenul din imediata vecinătate a acestuia”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3539 secunde